Close

A Szőke Zserbó az év fagylaltja

A Magyar Cukrász Ipartestület 2022-ben 25. alkalommal rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt, melyet idén Dobó Norbert és a balatonfüredi Füredi Fagyizó nyerte meg Szőke Zserbó nevű fagylaltjával.

A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
Az idei évben ismét lehetett nevezni „mentes” kategóriában is, olyan fagylaltokkal, melyek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek a tudatos táplálkozási igényű, illetve a különböző ételintoleranciával élő vendégek körében.
Az elmúlt két évhez hasonlóan régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amikor a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.
Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért. A Cukrászdák, kézműves fagylaltozók kategóriájába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja: SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred
Ezüstérem: LAZY BERRY – Ladányi László – Ladányi Cukrászda, Szeghalom
Bronzérem: TÖKMAG MÁLNA – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
Mentes kategória – cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye:
Aranyérem: SZILVÁS FEKETE TEA – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő
Ezüstérem: TÖK JÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
Bronzérem: CSOKOLÁDÉ KÓKUSZ SORBET – Reif Ferenc – Dock Cukrászda, Polgárdi
Az alapanyaggyártók versenyét Rétfalvi Attila és a Master Martini Kft. szilvás mandula ropogósa granolával, a mentes alapanyagoknál pedig Cseri Róbert (KEN Carpathia Kft.) végzett az élen a ribizlis mákfagylalttal.
A közönségdíjat Benkő Péter (IREKS-Stamag Kft.) hozta el a Bella Serrataval, a szakmai szervezetek különdíját Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös) a mogyoró yuzu málnával, míg az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját Vadócz Jenő kapta (Promenád Kávéház, Balatongyörök) a trópusi édenkertért.

www.cukraszat.net

Shares
scroll to top