Close

A macska a németek legnépszerűbb háziállata

Németországban 16,7 millió macska él, és körülbelül minden negyedik háztartásban van házimacska. A kutyák egyértelműen lemaradva lihegnek a második helyen.

Összesen 16,7 millió házimacska élt Németországban, és a német háztartások 26 százalékában volt legalább egy példány. Erről a Német Kisállat-ellátási Ipartestület (IVH) és a Német Állattani Szakértők Központi Szövetsége (ZZF) számolt be.
A második helyen a kutyák álltak 10,3 millió példánnyal, a háztartások 21 százalékában. A kisállatok, mint például a nyulak vagy tengerimalacok, valamint a díszmadarak és a halak szintén népszerűek. 2021-ben a német háztartások 47 százalékában volt háziállat.
Az adatok szerint a Skopos piackutató intézet az IVH és a ZZF megbízásából 7000 embert kérdezett meg telefonon a felméréshez.
„Az otthoni munkavégzés és a korlátozott kapcsolattartás idején az emberek sok időt töltöttek háziállataikkal” – mondta Norbert Holthenrich, a ZZF elnöke. A felmérés szerint Németországban a koronajárvány idején különösen macskákat szereztek be az emberek.
„A kisállatokkal, házi madarakkal, díszhalakkal és terráriumi állatokkal való együttélés igénye is töretlen” – tette hozzá.
A kisállatok magas száma a háziállatokkal foglalkozó ágazat forgalmában is megmutatkozik: 2021-ben összesen közel 4,8 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak le Németországban a helyhez kötött kereskedelemben tevékenykedő cégek, ami hat százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ezen kívül az online kereskedelemből mintegy egymilliárd eurós, a vadmadarak takarmányozásából pedig további 162 millió eurós forgalmat bonyolítottak le.
A teljes forgalom így mintegy hatmilliárd euró volt.

spiegel.de

(Nyitókép: egy macska áll egy lakás ablakpárkányán Frankfurt am Main (Hessen) Bornheim kerületében 2015. május 10-én, és kíváncsian figyeli az utcán zajló eseményeket. Fotó: Frank Rumpenhorst/ dpa)

Shares
scroll to top