Close

Új látványosságok a Budakeszi Vadasparkban

Izgalmas látnivalókkal bővült a Budakeszi Vadaspark. Kétszáz négyzetméternyi új röpdét alakítottak ki a madaraknak, továbbá nyolcvan főt befogadni képes fedett foglalkoztató teret, valamint a méhek világát megelevenítő játszóteret és tanösvényt építettek.


A fejlesztések átadásán Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára kiemelte: a magyar kormány 2010 után korábban nem látott nagyságrendű turisztikai fejlesztési programot indított a magyar erdőkben. Megnyitottak és mindenki számára bejárhatóvá tettek egymillió hektárnyi állami erdőterületet, évente 40-50 millió látogatót fogadó infrastruktúrát fejlesztettek, erdei szállások, kilátók, ökoturisztikai központok, erdei iskolák épültek és újultak meg országszerte. A 27 milliárd forintnyi turisztikai fejlesztés mellett az erdőgazdasági cégcsoport évente mintegy 4 milliárd forintot fordít az ökoturisztikai létesítmények fenntartására. Az ehhez szükséges gazdasági alapot az erdők kezelésének eredményéből teremti elő.
A szakmai civil szervezetek, az erdőgazdaságok és a kormányzat nemcsak a fejlesztésekben, hanem az erdőkkel összefüggő szemléletformálásban is számos területen együttműködik. Jó példa erre a Budakeszi Vadaspark, amelynek küldetése, hogy az erdő kapujaként bevezesse a városi látogatókat a természet világába – mondta, és külön kitért az ökoturisztikai fejlesztések egészségvédelemben betöltött szerepére.

Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója- fotó Pilisi Parkerdő

Szabó Péter, a Vadaspark igazgatója arról beszélt, hogy Budapest környékének egyik legkedveltebb ökoturisztikai célpontja a Budakeszi Vadaspark, amely évente kétszázezer látogatót fogad. A mostani újdonságok közül a leglátványosabb a nyolc röpde és kifutó, amelyek 200 négyzetméteren – legmagasabb pontjain hatméteres belmagassággal – adnak otthont erdei madaraknak. Hóbaglyok, macskabaglyok, szarkák, csókák, dolmányos varjak, vörös vércsék, fülesbaglyok – ezek mind-mind megfigyelhetők az új röpdékben.
Az új kifutó lehetőséget ad a Vadmacska fajmegőrzési program részeként a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen megmentett vadmacska-kölykök tartós elhelyezésére. A nyolc elemből álló játszótéren méhecske mászóka és kaptárbújócska is található, míg a tanösvényen az öt állomás között egy darázsgarázzsal is megismerkedhetnek az érdeklődők.
Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója arról szólt, hogy az elmúlt években negyven beruházás valósult meg a Budapest és a környéke erdei közéleti-turisztikai infrastruktúrájának fejlesztése érdekében. Szinte valamennyi projektet állami és uniós források tettek lehetővé.
A fejlesztések a Magyar Természetjáró Szövetség és a Vadasparkot alapító és fenntartó Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésével valósulhattak meg pályázati forrásból, amelynek a Vadasparkot érintő része 120 millió forint értékű.

Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója, Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár,Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigagaztója, és Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója – fotó Pilisi Parkerdő
Shares
scroll to top