Close

Visszahódítják élőhelyüket a vízidisznók Argentínában

Több száz vízidisznó szállt meg egy exkluzív lakónegyedet az argentin fővárostól, Buenos Airestől északra. A nagytestű rágcsálók kerteket pusztítanak, közlekedési baleseteket okoznak, és állítólag már kutyákat is megharaptak.

A Nordelta egy zárt lakónegyed, amely a Paraná folyó mocsaras területén található. Ez a terület a carpinchók, ahogy az állatokat Argentínában nevezik, természetes élőhelye is. A vízidisznó (vagy más néven kapibara) a ma élő legnagyobb rágcsáló, amely akár 1,3 méter hosszúra is megnőhet, és 60 kilogrammot is nyomhat.
A mélyen megosztott argentin társadalomban az északi deltavidékről származó vízidisznók mára politikai kérdéssé váltak. A baloldal szemében a szegregált lakópark amúgy is szálka. Az állatok inváziójában most a természet bosszúját látják a gazdag betolakodókkal szemben.
„Ez a visszajáró” – mondta Sabina Frederic biztonsági miniszter nemrég a rádióban. Juan Grabois népszerű társadalmi aktivista pedig a Twitteren azt írta: „A carpinchók oldalán – mindig a győzelemig”.

A vízidisznónak itt nincs természetes ellensége

A helyi lakosok szerint a vízidisznók populációja az utóbbi időben robbanásszerűen megnőtt. Mivel a közterületi zöldterületeken már nem találnak elegendő táplálékot, most már a kertekbe is behatolnak.
„Szerintem nagyszerűek. Amikor először láttam vízidisznót, nagyon boldog voltam” – mondta Gustavo Iglesias a La Nación című lapnak. „A probléma az, hogy kontrollálatlanul szaporodnak, mert itt nincsenek természetes ellenségeik.”
A Buenos Aires -i Környezetvédelmi Ügynökség súlyosnak ítéli az helyzetet a lakónegyedben. Most a körzeti tanácsnak cselekvési tervet kell bemutatnia. „Nem akarjuk kiirtani a kapibarákat, hanem egyensúlyt szeretnénk teremteni, amelyben senkinek sem kell féltenie a biztonságát” – áll a helyi lakosok által kiadott közleményben.

nau.ch

(Nyitókép: a Nordelta Szomszédsági Egyesület által közreadott képen egy kerékpáros figyeli a legelésző állatokat. Több száz vízidisznó szállta meg az argentin fővárostól, Buenos Airestől északra fekvő exkluzív lakónegyedet. Fotó: Nordelta Szomszédsági Egyesület / DPA)

Shares
scroll to top