Close

Tálib győzelem- körkép Afganisztánból

Armin Laschet, a CDU vezetője és más politikusok arra figyelmeztetnek, hogy az afgánok nagy számban eljuthatnak Németországba. A valóság azonban más: az Európába vezető utakat elzárják a spiegelonline.de szerint.

A tálibok diadalmas előrenyomulásával kapcsolatban érdekes a kérdés:

hogy tud az afgán hadsereg ilyen gyorsan összeomlani? A részletek ismertetéséhez mind a német mind az amerikai sajtót használtuk.

Az afgán hadsereg szinte harc nélkül megadta magát a táliboknak – miután a Nyugat húsz éven keresztül kiképezte az egységeket, és milliárdokkal támogatta őket. Miért adták fel a csapatok?

KABUL – Az afgán kormány előörse Imam Sahibban, az északi Kunduz tartomány kerületében két hónapig kitartott, miután körülvették a tálibok. Eleinte az elit kommandós egységek hetente egyszer jöttek utánpótlásként. De apránként a segítség egyre ritkább lett, ahogy a készletek is apadni kezdtek.

„Az elmúlt napokban nem volt élelem, víz és fegyver” – mondta Taj Mohammad, 38 éves katona. Egy páncélozott szállítóban és egy Ford Rangerben menekülve a megmaradt férfiak, végül a tartomány viszonylagos biztonságához menekültek. tőke, amely hetekkel később összeomlott. 

„Mindenki csak feladta fegyvereit és elmenekült”-mondta Rahimullah, 25 éves katona, aki egy évvel ezelőtt csatlakozott a hadsereghez, és a Badakhshan tartomány északkeleti részén fekvő Shahr-e-Bozorg kerületben szolgált. „Nem kaptunk segítséget a központi kormánytól, így a kerület minden harc nélkül elesett.”

Az afganisztáni nemzeti hadsereg és rendőrség, amelyek elméletileg 350 000 embert számlálnak, és amelyeket az Egyesült Államok és a nyugati szövetségesek óriási költségekkel képeznek ki és felszerelnek, állítólag erőteljes elrettentő hatást gyakoroltak a tálibokra. Ez az egyik oka annak, hogy Biden elnök áprilisban, amikor bejelentette, hogy kivonja az összes amerikai erőt Afganisztánból, bizalmát fejezte ki az afgán hadsereg helytállási képességében.

Kandahar Afganisztán második legnagyobb városa. Ennek pénteki bukása azt jelentette, hogy a felkelők ismét teljes mértékben kézben tartották etnikai pastu vidéküket.

Forrás: The Wall Street Journal, Spiegel Online

Shares
scroll to top