Close

Restrikciók Dél- Európában a Covid Delta variánsa miatt

Az alábbiakban megkíséreltük a legfrissebb információt nyújtani a jelenlegi Dél- Európai helyzetről a Covid elleni küzdelem tekintetében. Félnek-e a déliek? Milyen óvintézkedéseket vezettek be a Delta variáns terjedésének hatására, lehet-e újabb határzárakra számítani, vannak-e túlkapások a védettség nélküli fertőző tömegek miatt?

Görögország

Először is Görögországba utaztunk feltérképezni az ottani helyzetet, valamint az utazási nehézségeket. Athén folyamatosan tesz óvintézkedésket, melyeket minden pénteken TV-ben osztanak meg a  polgárokkal. Jelenleg 2800 fő a napi esetszám és csak növekedésre számítanak. Éppen ezért két nappal ezelőtt bezárták a fiatalok szórakozási helyeit Mikonosz szigetén, valamint a  zenét is betiltották. A tízezer fős szigetre nem egyszer több mint egymillió fiatal érkezik bulizni, ennek megakadályozására pénteken újabb restrikciókat vezettek be: bevezették a kijárási tilalmat hajnali 1 és 6 óra között, még akkor is ha a polgármester szerint ez igen erős támadás az amúgy is meggyengült turistaszezon idején. 

 Fontos tudni azoknak, akik most Athénba keszülnek, a görög kormány formuláját kell kitölteni az ún PLF dokumentumot mely QR kódot küld email címre, enélkül nem engedik az embert a repülőre sem felszállni. Ezt a dokumentumot a  következő webcímen találják: 

travel.gov.gr

Minden járművön, illetve beltéren a maszkviselés kötelező, de arra is felkészülhetnek, hogy a járőröző rendőrök váratlanul igazoltatják a járókelőket, és Eu Covid certificate- et, igazolást kérnek, már nem elég a háziorvosi angol nyelvű igazolás. Görögország gazdaságának 1,5-ét a turizmus teszi ki. Helybéli trafikosok és pincérek szerint a turizmus annyira megcsappant fél éve, hogy a görög kormány által folyósított havi 500 Eur még a megélhetésre sem volt elég. Most egy kicsit újra telve vannak a vendéglők legfőképpen az Acroplis és az Agora környékén, amerikai, és román turistákkal, de bezárásoktól tartanak a mutánsok terjedése miatt. Jelenleg minden színház zárva a görög fővárosban. Július 23-24.- re terveznek egy előadást egy ókori szabadtéri színpadon megtartani. Hajón is érvényben van a maszk kötelezettség

még a nyílt téren is, valamint hajóúton is ellenőrzik a Covid oltási papírt. Ami pozitívum, a görög látnivalók árát a Covid következtében még nem emelték, de sajnos a Nemzeti Galériában is csak maszkban lehet tárlatot megtekinteni, ahogy bezártak minden közös dohányzóhelyet is ami beltéren van, a repteret is beleértve, és a metrón is csak minden második helyre szabad csak ülni, tiltó táblák jelzik az egymás mellett való ülés fertőzési veszélyét. A további lezárásokról még nem nyilatkoznak a  görög politikusok, de az emberek aggodalma jól megmutatkozik abban is, hogy bár kevés a beoltott, de hosszú sorokban kígyóznak a  Syntagma téren, vagy éppen a Monaustirakin PCR tesztre várva.  

Egyes források szerint a hatóságok szigorítják a hazai korlátozásokat július 16-augusztus. 31 között, a COVID-19 ellen be nem oltott személyek esetében. Ebben az időszakban a hatóságok azt fogják ellenőrizni, hogy a létesítmények fedett területein, például éttermekben, bárokban és kávézókban az emberek igazolni tudják-e az oltást, vagy az elmúlt 72 órán belüli negatív eredményt. Az egyéneknek fel kell tölteniük a szükséges dokumentációt a COVID Free GR mobiltelefonos alkalmazásba. Bárok és éttermek csak ülő vendégek számára nyújthatnak szolgáltatást.

A legtöbb vállalkozás és szolgáltatás a társadalmi elhatárolódás “social distancing” azaz a távolságtartás követelményeinek megfelelően működhet. A maszkok kötelezőek a zárt közterületeken és a zsúfolt kültéri terekben. A munkavállalóknak rendszeresen teszteltetniük kell magukat a COVID-19-re, kivéve, ha legalább 15 napja teljes körű oltást kaptak. Szigorúbb helyi korlátozásokat fognak bevezetni azokon a területeken, ahol a COVID-19 aktivitása nagyobb. (Forrás: https://www.garda.com/)

Olaszország

Három napja egy Máltából Pescarába érkező gépet teszteltek csak úgy, 5 green passzos, 65 oltási igazolvány nélküli utas, de mind PCR teszten túlesett indulás előtt. Olaszországba való belépés előtt 9 ember pozitiv lett ezért az egész gép 2 hét karantént kapott beleértve a green passzosokat is, annak ellenére, hogy a hivatalos kommüniké szerint vagy teszt vagy oltás szükséges az országba való belépéshez.

 A Malta-Pescara repülő óta volt egy London-Pescara (2 pozitiv, de 30 utas karanténban) és egy Barcelona Pescara gép is, amin szintén minden utast karanténba küldtek.  

Olaszországban a halottak száma túllépte a 127 ezret a járvány kezdete óta. Ezért az alábbi friss korlátozások vannak érvényben országokra lebontva:

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága

A Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságából érkezők számára 2021. június 18-i rendelettel 5 napos karantén került bevezetésre kötelező  PCR vizsgálattal. 

India, Banglades és Srí Lanka

Az új rendelet 2021. július 30-ig meghosszabbította az Indiából, Bangladesből és Srí Lankáról érkező, vagy a megelőző tizennégy napban az országban tartózkodó emberek Olaszországba történő belépésére vonatkozó hatályos intézkedéseket. A tiltás, mely ezen emberek országba való belépését korlátozza akár tovább is érvényben lehet.

Amerikai és kanadaiaknak szabad a belépés vakcina után. Március 30-án Olaszország kötelező karantént vezetett be minden európai országból érkező számára. Április 7-én ezt kiterjesztették nagyjából a világ bármely pontjáról érkezőkre (azokra, akiket beengednek). Jelenleg a Kanadából, az EU-ból, Izraelből és az Egyesült Államokból érkezőknek nem kell karanténba kerülniük. Az Egyesült Királyságból érkezők azonban igen.

Spanyolország

Az esmadrid.com szerint a legújabb koronavírus-mérések az egész madridi régióban érvényesek:

Az éjszakai kijárási tilalmat feloldották.

Az éttermek, bárok és kávézók reggel 6-tól reggel 1-ig tarthatnak nyitva. A csoportok legfeljebb 6 főre korlátozódhatnak bent és 8 főre a szabadban.

A társadalmi távolságtartási szabályokat mindenkor be kell tartani.

Tilos a nyilvános helyeken a szabadban dohányozni, ha és amikor nem lehet 2 méteres távolságot tartani.

A maximális befogadóképesség a legtöbb zárt térben (például szállodák, éttermek, bárok, istentiszteleti helyek és sportlétesítmények) 50%, kulturális helyszíneken (például múzeumok, műemlékek, színházak és mozik), szabadtéri kávézókban és éttermekben pedig 75%.

Az éjszakai klubok és más késő esti helyszínek reggel 3 óráig nyitva tarthatnak. Hajnali 2 óra után nem engedik be az új ügyfeleket. Italok rendelhetők, de nem fogyaszthatók a bárban. A maszkokat mindig viselni kell, kivéve evés és ivás esetén. Zárt térben nem szabad táncolni, a szabadban pedig csak akkor szabad, ha társadalmi távolságtartás lehetséges és maszkot viselnek. 

Barcelona (AFP)

A spanyol Katalónia régió szombaton újrakezdte a víruskorlátozásokat a növekvő koronavírus-fertőzésekkel szemben, mivel a rendkívül fertőző Delta-törzs világszerte arra kényszerítette a nemzeteket, hogy fékezzék a régóta várt normalizálódást.

A könnyen terjedő Delta-variáns, amelyet először Indiában fedeztek fel, végigsöpör a földkerekségen, miközben az országok a népesség oltása érdekében versenyeznek az újabb, a be nem oltott fiatalok oltása érdekében.

Az elmúlt napokban az esetek „exponenciális” növekedése után az északkelet-spanyolországi autonóm régió tisztviselői kijelentették, hogy nincs más választásuk, mint újból bevezetni a korlátozásokat. 

A szórakozóhelyeket a hétvégétől bezárják, és negatív Covid-19 tesztre vagy az oltás igazolására lesz szükség ahhoz, hogy több mint 500 embert érintő szabadtéri tevékenységekben vegyenek részt.

„A járvány nem ért véget, az új változatok nagyon fertőzőek, és még mindig vannak olyan népességi csoportjaink, amelyek nem oltottak be” – mondta Patricia Plaja, a regionális kormány szóvivője sajtótájékoztatón.

Shares
scroll to top