Close

Újdonságokkal nyitott a RepTár

Május 11-én ismét megnyitotta kapuit a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum. Fél éves zárvatartást követően meglepetésekben és újdonságokban bővelkedve várja látogatóit a RepTár, az aktuális kormányrendeletben meghatározottak szerint.

Díjmentes belépés az egészségügyi dolgozók részére
Díjmentes belépéssel honorálja az egészségügyi szektorban dolgozók áldozatos munkáját a RepTár. 2021. június 15-től 2021. december 31-ig tartó lehetőség kihasználásához a működési nyilvántartási igazolás felmutatására van szükség.
RepTár Go – Gurulj be Szolnokra a RepTárból
A múzeum élménytára elektromos rollerbérlési lehetőséggel bővült. A RepTár Go egy olyan egyedülálló közlekedési módot kínál a RepTár látogatói számára, mellyel könnyedén, gyorsan és felszabadultan ismerhetik meg Szolnokot.
Szolgáltatás nem csupán családoknak, baráti társaságoknak, kicsiknek és nagyoknak kínál kikapcsolódási lehetőséget. Céges rendezvények, csapatépítők, vagy akár tréningek kiegészítő elemeként is használatba vehető a 8 közlekedési eszköz.


Spotter torony látogatási lehetőség
A RepTár udvarán lévő spotter torony a nagy érdeklődésre való tekintettel látogathatóvá vált. A páratlan látványt nyújtó toronyból belátható a RepTár teljes területe és különleges szögből csodálhatók meg a kiállított repülőgépek és helikopterek.
Baba-mama szoba
A RepTár Családbarát Múzeum révén odafigyel a kisgyermekkel érkező családokra.
Annak érdekében, hogy a szülők megfelelő körülmények között tudják kisbabájukat megetetni és tisztába tenni, egy erre alkalmas, csendes és kulturált környezet került kialakításra. Különleges dekorációval, kényelmes fotellel, pelenkázóasztallal és szagmentes pelenkakukával lett komfortosabb a szoba.
Holografikus látványelem a Hangárban
A múzeum egy olyan egyedülálló 3D készítési rendszerrel gyarapodott, amely időt, helyet és teret meghaladó technológia. Ez az új generációs megoldás olyan 3D-s holografikus tartalmat hoz létre, amely páratlan digitális látványt nyújt úgy, mintha a levegőben lebegne.
Szakmai újdonságok:
Ancsa a RepTárban
Új repülőgéppel ismerkedhetnek meg a látogatók. Az An-2-es kétfedelű légijármű, 2020 decemberében érkezett a régi repülőmúzeumból, s elfoglalta végső helyét a RepTár udvarán.
A Magyarországon Ancsának becézett, mai napig legnagyobb egymotoros repülőgép, a II. világháború után legnagyobb számban gyártott gép.
Ancsával kiegészülve immár több, mint 50 darab repülőgép várja a látogatókat.


Kutatószobával bővült a RepTár
Új kutatószobával várja a vizsgálódni vágyókat a RepTár.
Az Indóházban kialakított szobában a RepTár tulajdonában lévő, felajánlásokból származó értékes hagyatékok és gyűjtemények (fotók, emlékiratok, dokumentumok, repüléstörténeti folyóiratok, könyvek, emléktárgyak), melyek kiállításra nem kerültek, megtekinthetőek egy külön erre a célra kialakított helységben. Ezzel a lehetőséggel biztosítja a múzeum, a beérkezett tárgyak feltérképezését és tanulmányozását minden látogató számára.
Új kiállítási elem a Hangárban
A MiG-21 vadászrepülőgép egyes rendszereinek működését szemléltető tablók kerültek kiállításra a Hangárban. A táblákon többek között megfigyelhető: a tüzelőanyagrendszer, a hidraulikarendszer és a levegőrendszer működése. A látványos és részletes oktatási anyagok segítségével tanulmányozni lehet az orrkúp és a repülőgép stabilizátor mozgatását is. A kiállítás anyagát képező tablókat a ’60-as évektől kezdődően, a Kilián György Repülőműszaki Főiskolán használták a műszaki tiszt- és tiszthelyettesi állomány képzésére. Az oktatási segédanyagot az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Repülő Sárkány-hajtómű Tanszéke ajánlotta fel a RepTárnak.
www.reptar.hu

Shares
scroll to top