Close

Könyv a bántalmazó kapcsolatokról

Mi lenne veled nélkülem? címmel könyv jelent meg bántalmazó kapcsolatokról, narcisztikus személyiségekről szakértőkkel, valós történetek alapján. A könyvben 12 feleség és 1 férj meséli el az élettörténetét.

A kötet sajtóbemutatóján a kötet ötletgazdája és egyik szerzője Pokrovenszki Gergely elmondta, – Újságíróként volt szerencsém nagyon sok riportalannyal, emberrel megismerkedni, akik ezeknek a történeteknek a főszereplői lettek. Sajnos nagyon könnyű volt rájuk találni és keresnem sem kellett őket, úgy láttam, úgy éreztem, hogy szeretnék megosztani az életük fájdalmas részleteit. Mivel egyre több ilyen történettel találkoztam, úgy gondoltam, hogy esetleg érdemes könyv formájába is megjelentetni a beleegyezésükkel, név nélkül. A könyvben szerepel egy milliomos budai villájából távozó feleség is, aki gyermekével együtt távozott otthonról vagy egy olyan hölgy is, aki anyaotthonba szökött a sok megpróbáltatás után, hiszen a nárcisztikus férje szó szerint ellehetetlenítette. Történetünk egyik szereplője elmesélte, hogy az Országos Krízis Kezelő telefonszámát hívta és sikeresen kimenekítették a gyermekeivel. Azóta ez a hölgy már félutasházban tartózkodik és készül az önálló, boldogabb életre. Célunk az, hogy ezzel a nem éppen egyedi esetekkel és a szakértőink véleményével segíteni tudjuk a hasonló helyzetben lévőket – mondta.


Bocskai Magda, a kötet szerzője elmesélte, hogy az elmúlt 5-6 évben szinte minden a témával kapcsolatos új szakirodalmat elolvasott, mert az ő életében is voltak olyan részek, amelyeket utólag egy önismereti munka során próbál megérteni. – Amikor Gergő megkeresett azzal az ötlettel, hogy mi lenne, ha ebben a témában íródna a könyvünk, úgy éreztem mindaz a tudás és a saját érzéseim a téma kapcsán talán most értelmet nyernek. Ez a könyv tehát már a megírás pillanatában is terápia volt. Elsőként számomra. Néhányan megkérdezték, hogy írhat könyvet 2 ember? Nos, valahogy úgy kell elképzelni ezt, mint amikor egy férfi lemegy a bányába és erőn felül lapátol egész hónapban, hogy a fizetésével aztán elsétáljon a legközelebbi piacra, és mindent megvegyen, hogy hazacipelve letegye a konyhaasztalra és megkérje a társát, hogy főzzön ezekből az alapanyagokból valami különlegesen finomat. Gergő lement a legmélyebb bugyrokba, tervezett, támogatókkal tárgyalt, interjúkat készített, leszervezte a kiadás minden részletét. Én csak írtam, alkottam, fűszereztem és elkészült belőle az a könyv, amit ma már örömmel tudunk kínálni. Ebben a folyamatban sokan vagyunk, alkotók, a történetüket velünk megosztó egykori áldozatok, akik egytől egyig hősök. És itt vannak a szakértőink, akiket szintén ugyanaz a cél vezetett, mint minket. Megmutatni, megírni, hogy minden gödörből ki lehet mászni. Örülnénk, ha sok olvasóhoz eljutna a könyv. De ha csak egy olyan olvasó lesz, akinek tényleges segítséget jelent majd a többiek története és a szakértők irányt mutató elemzése, akkor már megérte. Ki egyetlen lelket megment, az egész világot menti meg.”

A kötetben minden történet után szakértői vélemények olvashatók. Szücs Levente németországi alternatív pszichoterapeuta és pszichológia tanácsadó és Dr. Kiss D. Csaba ügyvéd útmutatásaival kívántak a szerzők segítséget nyújtani a hasonló helyzetben lévőknek. – A szerzők ezen messze túlmentek, ami egyben a kötet hatalmas erejét és előnyét is adja, jelesül, kiutat mutatnak az áldozatok részére. Azt gondolom, hogy rengeteg ilyen helyzetben lévőnek tudtak, tudnak így már most is segíteni. Az általam leírtakat nap, mint nap elmondom a saját ügyfeleimnek, de arra korábban sosem gondoltam, hogy pl. egy könyv okán milyen hatalmas réteghez is eljuttathatók ezek az információk, így egyben a segítség is. Magam nagyon komolyan gondolom, hogy egy olyan mű született, amely nagyon sok, mély válságban lévő személynek tud segítséget nyújtani- mondta.

A könyvből hamarosan hangoskönyv is készül, melyet a G. Kosik Anita, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművésznője olvasott fel: – Nem szerettem ezeket a történeteket. Rosszul éreztem magam olvasás közben, sőt, utána is. A hangfelvételek készítése alatt különösen – és ez így is van rendjén. Ez mutat rá arra, milyen fontos, hogy a témával foglalkozzunk, ugyanis szeretjük elkerülni a kényelmetlen kérdéseket. Még akkor is könnyen félrenézünk, ha a közvetlen környezetünkben történik ilyesmi, annyira nehéz mit kezdeni a bántalmazó kapcsolatokkal. Márpedig a változás a szembenézéssel kezdődik. 
Aki bántalmazó kapcsolatban él, annak azért, aki nem, az biztosan ismer legalább egyvalakit, aki igen. Még ha nem is tud róla. A magány, ami körüllengi ezeket a történeteket, ezeket az embereket, elviselhetetlen. Feneketlen lyuknak képzelem az elhagyatottságot, amin keresztül elfolyik az életerő, az örömre való képesség, az emberekbe vetett bizalom – tulajdonképpen minden, ami szép és kedves, minden, amiért élni érdemes. Talán ez a legpusztítóbb: a tudat, hogy egyedül vagyunk a bántalmazó kapcsolatban. Ha azonban felismerjük, hogy sorsunk (sajnos) közös megannyi nővel és férfival, a felismerésből erőt meríthetünk a legsötétebb órákban.  A közös történetekben erő van: ha másnak sikerült, nekem is sikerülhet. Megérdemlem a szabadságot, a szeretetet, a megbecsülést. Mindannyian megérdemeljük- összegzett a hangoskönyv alkotója.

Shares
scroll to top