Close

Megtisztítjuk az országot!

Egy kisebb falu éves hulladékmennyiségének megfelelő illegálisan lerakott hulladékot gyűjtött össze 2020 folyamán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI).
2020-ban a DINPI is részt vett a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütemében. Az országos akció során hazánk 10 nemzeti park igazgatósága összesen 155 védett természeti területen található helyszínen végzi el az illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését az év végéig. A DINPI ennek keretében a vagyonkezelése alatt álló területekről összesen 534 köbméter hulladékot szállított el, ami az országos átlagok alapján mintegy 1500 ember éves szemét mennyiségének felel meg.
A hulladékmentesítés a DINPI illetékességi területének több pontját, mind az 5 tájegységünket érintette. Az illegális lerakókat minden esetben munkatársaink mérték fel, akik a hulladékelszállítást és annak igazolt lerakókban történő elhelyezését is koordinálták.
Nagyobb mennyiségben az alábbi területekről került ki hulladék:
A Pilis-Budapest környéki Tájegység területén a programnak köszönhetően több mint 210 m3 hulladéktól szabadultak meg a védett természeti területek Budapesten, Törökbálinton, Esztergomban, Kesztölcön és Fóton. Ezekről a helyekről általában lakossági vegyes hulladékot, építési törmeléket, zöld hulladékot, egy-két esetben veszélyes hulladékot (pala, autógumi, festék stb.) kellett begyűjteni.


A Tápió-vidék négy helyszínen tisztult meg a  projekt keretein belül. A farmosi, gombai és tápiósági védett területekről mintegy 40 m3 szemetet szedtek össze és szállítottak el idén november-decemberben. A vegyes háztartási hulladékból, épület felújításból és koszos pelenkákból álló szeméthalmok jellemzően az útszéli lejárókon halmozódtak fel. A gyep és erdő határára kihelyezett hulladékkupacok nemcsak a tájvédelmi körzet látképét rontották, de az elnyomott gyep helyén nagymértékű gyomosodás is megindult, kiszorítással fenyegetve a helyi őshonos növény- és gombafajokat. Környezetünkre jelentős hatása van a természetbe kihelyezett zöldhulladéknak is. Így ugyanis olyan dísznövények juthatnak ki a természetes ökoszisztémába, amelyek elterjedve veszélyt jelentenek az ott élő élőlényekre.


Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben a Selyem-réti tanösvény környezetéből és a láperdőből közel 50 m3 hulladékot távolítottunk el.
A Gerecsei Természetvédelmi Tájegységben két helyszínen folyt a munka. A Neszmélyhez tartozó Gombáspusztán a Gerecsei Tájvédelmi Körzet részét képező löszgyepet sikerült megtisztítani 10 m3 jellemzően vegyes hulladéktól, a bajóti löszgyep helyszínen pedig a Natura 2000 Északi-Gerecse különleges természetmegőrzési területe szabadult meg mintegy 170 m3 hulladéktól. A gyűjtés során előkerült pótkocsi, babakocsi, építési törmelék, bojler, TV, autógumi és még számos, nem a természetbe illő hulladék is.
A megtisztított helyszínek közül 8 az Innovációs és Technológiai Minisztérium által fejlesztett Hulladékradar nevű applikációban is bejelentésre került, melyet ezúton is köszönünk a lakosságnak! A további hulladéklerakás megakadályozására 3 sorompót és 8 darab kamerát helyeztünk ki,
A „Tisztítsuk meg az Országot!” program célja, hogy az egész országban csökkentse az illegálisan lerakott, elhagyott hulladékok mennyiségét egyrészt hulladékmentesítéssel, másrészt a további illegális elhelyezés megakadályozásával. A négy ütemből álló projekt 2022-ig tart.
Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Shares
scroll to top