Close

WHO: A járvány megrázta a világot, de történelmi egészségügyi választ váltott ki

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus a COVID-19 világjárvány elleni küzdelem kezdetének évfordulóját kihasználva hangsúlyozta, hogy a koronavírus megrázta a világot, de ugyanakkor a történelem legnagyobb egészségügyi reakcióját váltotta ki.

„Egy évvel ezelőtt új globális fenyegetés jelent meg, amikor az emberek szilvesztert ünnepeltek, és azóta a világjárvány sok életet követelt, családokat, társadalmakat és gazdaságokat rombolt le szerte a világon, de az emberi történelem leggyorsabb és legkiterjedtebb egészségügyi reakcióját is felszabadította” – mutatott rá az évfordulóra és egyben az új év köszöntésére szánt üzenetben.
Ez a mozgósítás „a tudomány összehasonlíthatatlan mozgósítását” és „nagy és kicsi szolidaritási cselekedeteket” eredményezett, amelyben az egészségügyi dolgozók voltak a legfontosabb szereplők – mondta Tedros a videóüzenetben.

Rekordsebesség a kutatásban

Az etióp szakértő felidézte azt a rekordsebességet is, amellyel oltásokat, kezeléseket és diagnosztikát fejlesztettek ki a COVID-19 elleni küzdelemben, amelyhez kapcsolódva a WHO elindította a Covid Eszközökhöz való Hozzáférési Kezdeményezést (ACT accelerator), egy új, globális együttműködést, amelyben a szervezet tagországai több millió dolláros adományokat tettek a kutatás finanszírozására.
E tekintetben a főigazgató emlékeztetett arra, hogy ezen a programon belül a WHO-nak még több mint 4000 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy 2021-ben koronavírus elleni vakcinákat szerezzen be és terjessze azokat a fejlődő országoknak.
„Az oltások nagy reményt kínálnak a járvány 180 fokos fordulatára, de a világ védelme érdekében biztosítanunk kell, hogy a teljes veszélyeztetett populációt immunizálják, és ne csak azokban az országokban, amelyek megengedhetik maguknak az adagok megszerzését” – emelte ki.
Tedros hangsúlyozta, hogy „2020 olyan tanulságokat és figyelemfelhívó pontokat adott, amelyeket 2021-ben figyelembe kell vennünk”, például azt, hogy növelni kell az összes ország közegészségügyi beruházásait, hogy „egészségügyi dolgozóink készek legyenek megelőzni és reagálni a járványok, amelyeket a jövő elkerülhetetlenül hoz”.

Ne hagyjuk el a maszkot

Azt is tanácsolta, hogy bár a koronavírus elleni oltási kampányokat kidolgozzák, ami eltart egy ideig, folytatnunk kell a vírus elleni küzdelemben 2020-ban alkalmazott módszereket.
„Ez azt jelenti, hogy meg kell tartani a fizikai távolságot, maszkot kell viselni, gondoskodni kell a kézhigiéniáról, kerülni kell a zsúfolt beltéri helyeket és megpróbálni másokkal a szabadban találkozni” – emlékeztetett.
Tedros a világjárványt kiváltó globális szolidaritás fenntartását és az egészségügyi válságot is kiváltó politikai megosztottság elkerülését szorgalmazta, „mivel táplálják a koronavírust”.
2021-ben „lehetőségünk van figyelmen kívül hagyni a 2020-as tanulságokat, és hagyni fennmaradni az összeesküvés-elméleteket és a tudomány elleni támadásokat, amik szükségtelen szenvedést okoznak az egyének és a társadalmak egészsége szempontjából, vagy együtt dolgozunk a válság vége felé tartó utolsó métereken” – szögezte le.
„A választás egyszerű: fény van az alagút végén, és együtt sétálva jutunk oda” – zárta beszédét Tedros.
2019. december 31-én a kínai hatóságok tájékoztatták a WHO-t akkor ismeretlen tüdőbetegség eseteinek megjelenéséről Vuhan városában, és a genfi ​​székhelyű szervezet erről január első napjaiban tájékoztatta tagjait. Egy hónappal később, január 30-án a szervezet a koronavírus miatt nemzetközi vészhelyzetet hirdetett, mivel a világ más országaiban elkezdtek jelenteni eseteket, bár az egészségügyi válságot nem minősítette tényleges világjárványnak március 11-ig.

es-us.noticias.yahoo.com

Shares
scroll to top