Close

Együtt az erdőkért!

Már több mint egymillióan követelnek egy erős erdővédelmi törvényt az EU-tól, ami megálljt parancsol az erdőpusztításhoz vezető fogyasztásnak, és ezáltal a jövőnket is megóvja. A #Together4Forests, azaz Együtt az erdőkért petíció több szakmai civil szervezet – köztük a WWF és a Greenpeace – összefogásának köszönhetően indult útjára, és az aláírók száma napról napra emelkedik. Üzenj te is az EU-nak!
Világszerte megdöbbentő ütemben tűnnek el az erdők és a természetes élőhelyek. Így egyre kisebb mértékben tudják betölteni szerepüket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség megőrzésében vagy az olyan ikonikus fajok védelmében, mint például a jaguár. Emellett közösségek ezrei számára a megélhetést is egyre kevésbé tudják biztosítani. Az erdőpusztulás egyik fő oka közvetlenül kapcsolódik azokhoz az élelmiszerekhez, amelyeket itt Európában is fogyasztunk. Ilyenek például a főként állati takarmányként használt szója vagy a pálmaolaj, melynek termesztéséhez természetes erdőket, őserdőket irtanak ki, hogy kiszolgálják a nemzetközi piac igényeit. Az Európai Unió felelős a globális erdőirtások több mint 10 százalékáért, az Amazonas-vidéktől IndonéziáigA jelenlegi EU-s szabályozás megengedi, hogy az erdőirtással összefüggésbe hozható termékek eljussanak az Európai Unió piacára. Most azonban az európai zöld megállapodás (EU Green Deal) keretében az Európai Bizottság először vizsgálja, hogyan lehetne kezelni a globális erdőirtást a piac szabályozásán keresztül. Ezért a Bizottság 2020 szeptemberében nyilvános konzultációt indított „az erdőirtás kezelésére irányuló további jogalkotási és nem jogalkotási intézkedések értékeléséről”.


Erre reagálva a WWF más civil szervezetekkel – többek között a Greenpeace-szel – együtt a #Together4Forests kampány keretében petíciót indított annak érdekében, hogy az állampolgárok nyomást gyakorolhassanak az EU döntéshozóira egy szigorú uniós törvény megalkotása érdekében. A petíciót olyan szakmai civil szervezetek támogatják hazánkban, mint a Felelős Gasztrohős és a Jane Goodall Intézet. Világszerte a petíciót már több mint egymillióan írták alá, vagyis ennyien jelezték, hogy kiállnak a világ erdeinek megóvása mellett és egy erős erdővédelmi törvényt követelnek az Európai Uniótól.
„Egyre többen ismerik fel, hogy a természet mennyire fontos szerepet játszik mindannyiunk életében. Sokan változtatták meg életmódjukat, fogyasztási szokásaikat azért, hogy a környezetükre kisebb terhet rójanak. Ma már tisztán látszik ugyanakkor, hogy ez nem elegendő. Törvényi változások és a nagy gazdasági szereplők működésének átalakítása nélkül nem lehet jelentős sikereket elérni. Ezért nagyon fontos az, hogy az EU döntéshozóinak figyelmét ezzel a petícióval még jobban ráirányítsuk az EU globális szerepére, felelősségére és lehetőségeire a világban zajló erdőirtásokhoz kapcsolódóan” – mondta Bódis Pál, a WWF Magyarország Erdővédelmi programjának szakértője.

Itt az idő arra, hogy hallassuk a hangunkat és fellépjünk erdeink védelme érdekében! Írd alá te is: https://wwf.hu/egyuttazerdokert/
WWF Magyarország

Shares
scroll to top