Close

A koronavírus lelassította az albérletpiacot

A járványidőszak miatt bevezetett korlátozásokat a gazdaság szinte minden egyes szegmense megsínylette. Az albérletpiac sem úszta meg. Bár az albérleti díjak már a tavalyi évben csökkenésnek indultak jó néhány nagyvárosban, idén a koronavírus hatására még jobban behúzták a kéziféket. A régióközpontok között lényegében már nincs olyan, ahol látványos drágulás ment volna végbe.

Stagnálás, áresés, kis mértékű drágulás

Az elemzés főszereplője kis hazánk fővárosa, ugyanis itt csökkentek legnagyobb mértékben az albérleti díjak átlagárai. A budapesti albérletpiacon mintegy 15 százalékos visszaesés történt idén, melynek következtében a fővárosban kiadó lakások egyetlen négyzetméterét átlagosan 3300 forintért lehet kivenni. Budapest albérletpiacának azonban van olyan szegmense, ahol az árcsökkenésnek jele sincs: az újépítésű bérleményeket eddig nem érintette a koronavírus nehézsége.

Budapest kivételével nem sokat mozgolódtak az átlagos albérleti árak hazánk régióközpontjaiban. Még az olyan egyetemi városokban, mint Pécs vagy Szeged sem sikerült a koronavírusnak felbolygatni a piacot. Mindkét nagyvárosban a lakások egy négyzetméterét az idei évben végig átlag 2000 forintos áron került kiadásra havi szinten.

A régióközpontok albérleteit tekintve Pécsnél és Szegednél már csak Miskolc volt olcsóbb, ugyanis itt a havi bérleti díj szeptemberben 1800 Ft/m² volt. Igaz, az év elején még 2000 Ft/m²-es átlagárról indultak és fokozatosan csökkentek az idő előrehaladtával. A vizsgált időszakban visszaestek az átlagos albérletárak Győrben és Székesfehérváron is. Győrben a januári 2300 Ft/m²-es átlagár szeptemberre mindössze 2200 Ft/m²-re csökkent, viszont Székesfehérváron 2500 Ft/m²-ről esett le az átlagár 2200 Ft/m²-re. Velük ellentétben 2020 januárja és 2020 augusztusa között viszont drágultak az átlagos albérleti díjak Debrecenben, méghozzá 2200 Ft/m²-es 2300 Ft/m²-re.

A fizetés felét is elviheti az albérlet

Ha itthon szeretnénk lakást bérelni, egyértelműen Budapest az egyik legdrágább régió. Viszont azt is látnunk kell, hogy a magas albérletárak mellett fővárosunkban a legmagasabbak a jövedelmek is. 2020 őszének kezdetén Budapesten egy 50 m² alapterületű téglalakást átlagosan 170 ezer forintos áron lehetett havonta kivenni, ami az ottani átlagbér felét őrölte fel.

Pécsen, Debrecenben és Szegeden sem túlságosan volt kedvező a helyzet, ugyanis itt is az átlagbér felét kellett kicsengetni az idei év szeptemberi hónapjában egy 50m²-es téglalakás bérléséért. Ugyanezen időszakban egy ugyanekkora paraméterű téglalakás meghirdetett bérleti díja, Miskolc, Székesfehérvár, valamint Győr városaiban, az ottani átlagkereset 40 százalékába került.

Ráadásul az adott megyére jellemző havi nettó átlagbér teljes félrerakásával számoltunk és nem vettük figyelembe az olyan rendszeres kiadásokat, mint a rezsi vagy az étkezés. Az átlagok mögött meghúzódó szórás persze nagy lehet, de az összehasonlításuk segítségével képet kaphatunk arról, hogy a munkalehetőségekhez képest mennyire lehet könnyen ingatlanhoz jutni. Az Ingatlannet.hu felméréséből pedig arra következtethetünk, hogy ugyan Budapesten legmagasabbak az átlagfizetés, az átlagos albérleti díjak is itt a legmagasabbak.

Shares
scroll to top