Close

Átadták a megújult Pilisi Len Látogatóközpontot

Megnyílt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megújult Pilisi Len Látogatóközpontja, az igazgatóság új Natura 2000 bemutatóhelye Pilisszentivánon.

A 200 millió forintból felújított látogatóközpontban a Budai-hegység északi részén, Pilisszentiván, Piliscsaba és Nagykovácsi között elhelyezkedő Szénás hegycsoport élővilágát és a világon egyedül itt élő pilisi lent (Linum dolomiticum) bemutató interaktív kiállítás, vetítőterem és kültéri foglalkoztató várja a kirándulókat. A projekt részeként megújult a Szénások három tanösvénye is

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója


Az átadó ünnepségen Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy a Szénások, a pilisi len élőhelye 1978 óta a budai tájvédelmi terület részeként fokozottan védett és kiemelt európai uniós (Natura 2000) védelmet is élvez. Az Európa Tanács 1995-ben Európa diplomával ismerte el a Szénások értékét és az itt folyó természetvédelmi munkát, és idén szeptemberben döntöttek az Európai diploma újabb 10 évre történő megadásáról. A nemzeti park igazgatósága, a Pilisi Parkerdő Zrt. és az önkormányzat együttműködve igyekszik megóvni a területet.
Elmondta azt is, hogy a nemzeti park igazgatóság három megyére kiterjedő működési területén 21 projekt van folyamatban több mint 8 milliárd forint értékben. Várhatóan 30 ezer hektár terület természeti állapota újul meg a közeljövőben, köztük fontos vizes, illetve füves élőhelyek, barlangok, 6 látogatóhely épül a területen, és megújul az igazgatóság gépparkja is.

Poppréné Révay Gyöngyi, Pilisszentiván polgármestere

Poppréné Révay Gyöngyi, Pilisszentiván polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a ma emberének újra meg kell tanulni tisztelni a természetet és erre kell nevelni gyermekeit is. A nemzeti park munkatársainak segítségével a település óvodáiban és általános iskolájában komoly természetvédelmi oktatómunka folyik, a gyerek egyre többet tudnak a falut körbeölelő erdőről, az ott élő védett növényekről és állatokról és egyre büszkébbek saját környezetükre.

Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára


Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai ökoturizmus járványhelyzetben is biztonságos, és nemzeti identitásunknak is jót tesz, ha megismerjük a hazánkat. Emellett a pihenésre itthon elköltött forintok helyben hasznosulnak, támogatva ezzel a magyar munkahelyeket. Hangsúlyozta, hogy a környezetvédelemnek konkrét gyakorlati haszna is van, hiszen egy agrárországban a biodiverzitás és az élőhelyek állapota a jövő záloga, „versenyképességünk alapja”. Szólt arról is, hogy az elmúlt tíz évben a kormány megduplázta, 700-ról 1400-ra emelte az ország területén működő tíz nemzeti park igazgatóság dolgozóinak számát, és megnégyszerezte a parkok költségvetését, így állami támogatásuk mára eléri a 20 milliárd forintot. A látogatószám 30 százalékkal nőtt, és ma már 1,6 millió fő, ebből 200 ezer a környezeti nevelésen részt vevő gyerekek száma.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója


Az átadót záró ünnepélyes faültetésen Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a faültetés jó példája lehet a parkerdő és a nemzeti park közötti együttműködésnek, hiszen közösek a gyökerek Kaán Károly erdőmérnök révén, aki a Kis- és Nagy-szénások területének védett területté való besorolását kezdeményezte. E különleges terület megőrzésére, fenntartására jött létre az a megállapodás, amelyhez helyi vállalkozásként jó példát mutatva csatlakozott Pilisszentiván önkormányzata is.
„Ezek az ágak azt az egymást segítő, támogató munkát fejezik ki, amivel a közös célok felé dolgozunk, gyümölcsét azok a gyerekek fogják leszüretelni, akikért dolgozunk.”

Shares
scroll to top