Close

Lapos tető és padló utólagos hőszigetelése

Épületfelújítás előtt álló olvasóink számára cikksorozatban tekintjük át, mit és hogyan érdemes hőszigetelni, mire figyeljünk, ha szakembert hívunk, milyen hőszigetelési megoldás mellett döntünk. Tekintsük át a lapos tetők és padló hőszigetelésének energetikai sarokpontjait. Szakmai információkkal a hőszigetelőanyag gyártó BACHL szakértői voltak segítségünkre.

Jelentős energiamegtakarítás épületszigeteléssel, nyílászárócserével és átgondolt, méretezett gépészettel érhető csak el. Komplex gondolkodásra van tehát szükség, így eredményez a ráfordítás valódi hasznot. Cikkünkben most a tetőfelújítást energetikai és hőtechnikai oldaláról vizsgáljuk, statikai, tűzvédelmi, páratechnikai szempontok részletes ismertetésére nem térünk ki. Lássuk, mit tehetünk, ha lapos tetőnket tervezzük hőszigetelni!
Míg a lapos tetők esetén gyakran csak az igényünk és pénztárcánk, no meg az előírások szabnak határt a megfelelő vastagság kiválasztásában, addig a padlószigetelések energetikai javítása gyakran állítja kihívások elé a felújító szakembereket.

Lapostető-szigetelés igény szerinti vastagságban
Jó hírrel kezdhetünk: lapos tetőknél általában adott a lehetőség arra, hogy a szükséges vastagságú hőszigetelést válasszuk, de sajnos többnyire a teljes ún. rétegrend cseréje szükséges, nevezetesen a párazárás, maga a hőszigetelő réteg és csapadékvíz elleni szigetelés.
Csatlakozó épületszerkezeteknél, pl. magastetős-épület közvetlen összeépítése lapos tetőssel, vagy teraszok, erkélyek kialakításánál, illetve, ha nincs lehetőség vastagabb hőszigetelést beépíteni (pl. kötött az épületmagasságunk), vékony rétegben kell megoldani a hőszigetelést. Ezen problémás területeknél használható a PIR keményhab vagy a Vákumpanel hőszigetelés, mivel előbbi 1,5-2-szer, míg utóbbi 3-6-szor jobb hőszigetelési értékekkel rendelkezik a hagyományosan használt hőszigeteléseknél.
A jó minőségű termékek általában rendelkezésre állnak, itt a szakember kiválasztásakor kell körültekintőnek lenni. A végeredmény minőségére a kivitelező szakértelme erősen hatással lesz, különösen otthonunk külső tényezőknek még inkább kitett részein.

Padlószigetelés korlátokkal
Padlóknál különösen polisztirol (EPS) termékek használata jellemző, amelyből korunk fokozott energetikai követelményei alapján, típustól függően akár 14-16 cm ajánlatos. Új épületnél dönthetünk úgy, hogy ezt a vastagságot bevállaljuk.
Régi épületeinknél vagy nincs, vagy csak pár centiméter a padlóban meglévő hőszigetelés. Ez nehezen és költségesen módosítható, hiszen a hőszigetelés vastagságán túl a rá kerülő beton 5-6 cm-es méretével is számolni kell. Még a padlószerkezet visszabontása után is előfordulhat, hogy nem lesz megfelelő méretű helyünk, hiszen a már beépített nyílászárók (ablakok, ajtók, erkélyajtók) kötöttséget jelentenek. Ha a rendelkezésre álló szűk keretek között kell megoldanunk a hőszigetelés kérdését, akkor olyan anyagban kell gondolkodni, ami vékonyabb rétegben is jó paramétereket kínál. A megszokottaktól lényegesen kedvezőbb műszaki paramétereket nyújtó termékek a BACHL PIR keményhabok, amelyből a fent megadott 14-16 cm helyett 8-10 cm is elég.
A BACHL új terméke, a Vákumpanel, még ennél is jobb eredménnyel kecsegtet: ebből ugyanis ennél is kevesebb, mindösszesen 3-4 cm vastagság elegendő, így a lényegesen kisebb szerkezeti átalakítással járhat a korszerű padlószigetelés kialakítása.

További információ: www.bachl.hu

Shares
scroll to top