Close

Hajógyári-sziget – visszavont kérelem


A Pest Megyei Kormányhivatal honlapja szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2020. szeptember 23-án visszavonta a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét. A közkedvelt városi park és az értékes ártéri erdő károsítása ellen az ügyben petíciót indító WWF Magyarország mellett budapesti lakosok és egyéb zöld szervezetek is tiltakoztak. A hatóság megszüntette az engedélyezési eljárást, amely 2020. június 11-én indult, és 105 napos ügyintézési határideje szeptember 24-én járt volna le.
„Jó döntést hozott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mert a Hajógyári-sziget árhullámoktól való bevédése nemcsak a sziget természeti értékeire lett volna káros, de összességében fokozta volna Budapest árvízi kockázatát is. A 21. század környezeti kríziseinek közepén ilyen árvízvédelmi kezelés már nem fogadható el” – nyilatkozta Samu Andrea, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője.
„A Hajógyári-sziget ügye is megmutatta, hogy mennyit számít a közösség ereje. Sem Budapest lakosai, sem a társadalmi szervezetek nem hagyják már szó nélkül a környezetromboló beruházásokat. A szeptember 17-én elindított petíciónkat egy hét alatt közel 10 000-en írták alá, akiknek ezúton is köszönjük, hogy kiálltak a sziget megóvása mellett” – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.
Nem a mostani az első olyan beruházási szándék, amely természeti károkat okozott volna a Hajógyári-szigeten, ezért az online petíciót aláíró magánszemélyekhez 16 civil szervezet és csoport is csatlakozott, és részletes szakmai javaslatot nyújtottak be Budapest Főpolgármesteréhez az ártéri erdők védetté nyilvánítására vonatkozóan.

Hajógyári-sziget ártéri liget – fotó Samu Andrea


„A természet máig megmaradt foltjai egyre fontosabb szerepet töltenek be, segítenek élhetővé tenni a nagyvárosokat, teret nyújtanak a testi és lelki egészség megőrzéséhez, és csökkentik a klímaváltozás kínzó hatásait. Nem veszíthetünk el több zöldfelületet, ezért kérjük a Fővárost, hogy az ártéri erdők védetté nyilvánításával hozza létre a Hajógyári-sziget természeti értékeinek hosszú távú garanciáját” – hangsúlyozta be Samu Andrea.
WWF Magyarország Nyitókép: Gruber Gergely

Shares
scroll to top