Close

Utólagos vízszigetelés

Lakóépületeink sok bosszúságot okozó része lehet az erkély és terasz, ha megépítése vagy felújítása átgondolatlan. Sokan úgy gondolják, hogy a fuga, a csemperagasztó és a hidegburkolat elegendő, külön víz- és hőszigetelésre nincs is szükség, pedig ezek hiányában átszivárog rajta a csapadékvíz, pára, és felfagy a burkolat. A legfontosabb, hogy a megfelelő szigetelésen túl gondoskodjunk a szükséges lejtésről és vízelvezetésről is.

Egy hosszú évtizedekig hibátlan terasz megépítése vagy felújítása jó felkészültséget, sok tapasztalatot igényel. Bár a felszínen a burkolat hibái többnyire szemmel láthatók – nem ritka, hogy a külső burkolati sík a padlóvonal fölé kerül, és rossz lejtésviszonyok kialakítása esetén a víz bejut a lakásba –, a felázások, felfagyások gyakran csak teljes visszabontással és új rétegekkel történő újraépítéssel javíthatók. Ha az erkélyek, teraszok vízszigeteléséről beszélünk, nem tehetjük ezt hőszigetelésük tárgyalása nélkül.

Erkélyek, tetőteraszok vízszigetelése, rétegrendek
Mivel az erkélyek az épület homlokzati síkjától kinyúló konzolos szerkezetek, így a homlokzati hőszigetelő rendszerben vonal menti hőhidat képeznek. Ennek megszüntetésére kétféle lehetőségünk van. Vagy körbeburkoljuk erkélyünket alulról, felülről és az oldalai felől hőszigetelő lemezzel, azaz „becsomagoljuk”, vagy vonal menti hőhídmegszakító szerkezetet alkalmazunk a teherhordó szerkezetbe, a fal síkjába beépítve. Ha a teraszunkat körbeburkoljuk, akkor alkalmazhatunk egyenes, illetve fordított rétegrendet. Az egyenes rétegrend esetén a ragasztott burkolat alatt szigetelőfólia, aljzatbeton, geotextíliával kasírozott drainlemez szivárgóréteg, ez alatt a csapadékvíz-szigetelés, alatta már védett helyzetben a hőszigetelés, a lejtést adó beton és a födém helyezkedik el. Ez a rétegfelépítés talán a legjobb, ha ragasztott kerámiaburkolatot szeretnénk. Itt az egyenes rétegrendnél megtehetjük azt is, hogy a lejtbeton helyett, azt elhagyva a hőszigetelést lejtésbe vágjuk. Talán mondani sem kell, de a terasz burkolására kültéri fagyálló lapot válasszunk (a hozzá tartozó megfelelő flexibilis ragasztóval). Nagyon figyeljünk, hogy a flexibilis ragasztó valóban flexibilis legyen! Itt ügyeljünk a burkolatban és az alatta lévő vasalt aljzatban (legalább 6 cm vastag) a megfelelő dilatációk elkészítésére is, ellenkező esetben jön a padlóburkolat „rejtélyes” felpúposodása. A dilatáció rasztere ökölszabály szerint 3-4 m (gyakran 3,30 m „körül”), de inkább számoljuk ki pontosan.
A fordított rétegrend esetén elsősorban szerelt burkolat javasolt, amely alatt az elválasztó réteg után víz- és fagyálló hőszigetelés, alatta a csapadékvíz-szigetelés, ez alatt pedig a lejtést adó beton és a födém van. Szerelt burkolat lehet beton járólap vagy kőlapok, nem korhadó (trópusi, vagy telített) fa járófelület, műanyag fautánzatú burkolat. Ezt általában bazaltzúzalék ágyazatra vagy távtartó elemekre helyezik, amely alatt a víz elfolyhat. A hőszigetelés felületére elválasztó, védőréteg szükséges, amely lehet polipropilén filc vagy drainlemez. Ezen rétegrend kisebb rétegvastagságban megvalósítható, mint az egyenes rétegrend, ha helyszűkében lennénk. A tetőteraszok – amelyek alatt lakások vannak – víz- és hőszigetelése szintén készülhet az előbbi két módon. Ezeknél annyi a különbség, hogy ne felejtsük el a lejtbeton tetejére első rétegként párazáró lemezt tenni, amit a hőszigetelés tetejéig (egyenes rétegrendnél) fel kell hajtani.

Teraszok helyes rétegrendje
Családi házak esetén a terasz lehet talajon fekvő, és lehet alápincézett. A talajon fekvő terasz általában kétféleképpen készülhet: ragasztott burkolattal beton aljzatra, vagy szárazon rakott nagyelemes burkolattal (cementlap/kő), illetve faburkolattal kavicságyazatba. A jól megtömörített talajra – különösen az épület melletti sávra figyeljünk, ahol az alapok földkiemelése volt, mert itt szokott megsüllyedni a burkolat és a járda is a nem megfelelő tömörítés miatt – először rakjunk 25 cm vastag kavicságyazatot (alsó vízelvezetés), majd 6-8 cm vastag aljzatbetont acélháló-erősítéssel. Erre jön a szigetelőfólia és a ragasztott burkolat, dilatálva, mint az erkélyeknél.
Ha nagyon jók akarunk lenni, akkor a kavicsfeltöltést körbeburkolhatjuk geotextíliával. Mivel a teraszt célszerű eldilatálni az épülettől, a lábazatra a falszigetelést hajtsuk fel, és a két szerkezet között, mint az épület többi részénél – persze ez függ az épület formájától, földszinti padlómagasság és járdamagasság viszonyától. Faburkolat esetén (trópusi fa vagy telifa) a kavicságyra rakott geotextíliára raszterben cementlapokat rakunk, erre fektetjük a párnafát és arra a faburkolatot. Az olyan teraszokat, amelyek alá vannak pincézve, hasonlóképpen kell szigetelni, mint a tetőteraszokat, a különbség a pince használati rendeltetésétől függ. Aszerint, hogy fűtött, nem fűtött vagy temperált, a hő- és vízszigetelés anyagminősége, vastagsága változik.

Milyen anyagot használjunk erkély, tetőterasz lábazati szigeteléséhez?
A lábazati vízszigetelés a vízszintes szigetelés folytatásaként PV hordozó rétegű 4-4,2 bitumenes szigetelőlemez legyen (az ilyen lemezek már modifikált bitumenes lemezek), a falra fel kell hajtani legalább 30 cm magasságban. Figyeljünk arra, hogy a 30 cm a majdani padlóburkolat síkjától értendő, valamint a felhajtásnál alkalmazzunk hajlatidomot, azaz a szigetelést semmiképpen ne törjük/hajlítsuk 900-ban.

Utólagos lábazatszigetelés, javítás
Ha a lábazat vízszigetelését elmulasztjuk, az igen nagy problémákat okoz: átnedvesedik a lábazati falrész, leesik a lábazati burkolat, és elkezdődik belülről a penészesedés. Ilyenkor sajnos nincs más módszer a javításra, mint a burkolat teljes visszabontása, szerencsés esetben csak egy részének elbontása, az alsóbb rétegek részbeni visszaszedése, a vízszigetelés pótlása, felhajtása a lábazatra. Mindez fordított rétegrendnél egyszerűbb.
A szigetelés javítása előtt a falról verjük le a vakolatot a vizes részen, és szárítsuk ki. Ez után jöhet a szigetelés javítása, és a rétegek helyreállítása. Ha szerencsénk van, és a burkolat nem vált fel, akkor léteznek olyan szigetelőfóliák, amelyeket a burkolatra rá lehet kenni. Ezek víztiszta és színezett kivitelben is kaphatók, és „tűsarok” álló, kenhető szigetelések. Ekkor a teljes erkély vagy tetőterasz felületét át kell kenni a szigetelőanyaggal és felhajtani a lábazatra, természetesen hajlaterősítővel és a lábazat előzetes kiszárításával. Ezután lehet csak a lábazatburkolatot helyreállítani.

Forrás: amiotthonunk.hu

Shares
scroll to top