Close

Új turistaúton is elérhető a Prédikálószék


A Prédikálószék a Pilisi Parkerdő egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, amelynek vonzerejét a 2016-ban elkészült kilátó tovább növelte. Ezért jó hír a turisták és kirándulók számára, hogy immár új turistaösvényen is elérhető.
A Prédikálószéki kilátón elhelyezett látogatószámláló adatai szerint évente több mint 40 ezer látogató kapaszkodik fel a kilátóba.
Az újonnan felfestett piros négyzet turistajelzés Királykunyhót köti össze a Dömösről induló piros kereszt turistaúttal. A jelzésfestést a Pilisi Parkerdő Zrt. felkérésére a Piliscsabai Természetjáró Egyesület végezte Tóth Gábornak, az egyesület alelnökének irányításával. Az egyesület tagjai társadalmi munkában festették fel a jelzéseket.
A Prédikálószék, amely egy hatalmas andezit szikla, a maga 639 méterével a Visegrád környéki hegycsoport legmagasabb tagja. A csúcson egy kis tisztást, rajta padokat és asztalokat találunk. A tisztás mellett egy fából készült kereszt magasodik. A Prédikálószékről gyönyörű kilátás tárul elénk: alattunk kanyarog a Duna, innenső partján Visegrádot láthatjuk a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, túlsó oldalán pedig a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magasodnak.
Oldalában találhatjuk a Vadálló-kövek különleges alakú szikláit: a Nagytuskót, a Széles-tornyot, a Bunkót, a Függőkövet, a Felkiáltójelet és az Árpád trónját. A Vadálló-kövek, amely vulkáni törmelékes kőzetből, azaz agglomerátumból áll, jól példázza a Visegrádi-hegység földtani felépítésének sajátosságait.
A Prédikálószék és a Vadálló-kövek természetvédelmi terület, a Pilisi Bioszféra Rezervátum magterülete. A sziklagyepeken számos ritka növényfaj él, ezért virágokat ne szedjünk és a kijelölt turistaútról se térjünk le!
Forrás: Pilisi Parkerdő

Shares
scroll to top