Close

Receptre írva

Az egészségügyi dolgozók idei ünnepére szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház. A „Receptre írva – Így főzünk a Bethesda Gyermekkórházban” című kötet a karanténidőszak alatt készült, és recepteken, ételeken keresztül mutatja be az elmúlt időszak hőseit, az egészségügyben dolgozókat. Nem egyszerű szakácskönyvről van szó, ugyanis a sorok között az olvasó beleláthat a kórház és az ott dolgozók mindennapjaiba.

Kép: Tamásné Bese Nóra

A főigazgató gyógyteái, az égéssebész főorvosnő sztrapacskája, a főnővér tábori lecsója, a gyógytornász túrós nudlija, a gasztroenterológus bablevese vagy a kórházhigiénikus almáspitéje – sok más mellett ezek a receptek is szerepelnek a szakácskönyvben.
Mint dr. Velkey György, a kórház főigazgatója elmondta: „A könyv közös beszélgetésekből, a sokféle kultúrába gyökerezett munkatársunk saját, de közössé vált élményéből. A dolgozószobáink, adventi asztalaink, közös kirándulásaink és sütős-főzős vacsoráink együtt megélt örömeiből. Az összetartozásunkból.” „Naponta együtt dolgozva hosszú órákat a gyerekek gyógyulásáért, majd leroskadva a nővérpultnál vagy az orvosi szobában, sok más mellett ezek a kérdések is vissza-visszatérnek: Mit ettél? Mit főztél? És a válaszokból élmények törnek fel sokszor messzi otthonokról, eseményekről, kultúrákról. A mesélő munkatárs leírásai és emlékei idővel közösekké, a közösségünk élményeivé válnak, hiszen az elmesélt ételek előkerülnek az ügyeleti vacsorákon vagy a közös ünnepi asztalainknál. És az ízek, hangulatok kikövetelik a megörökítést – eleinte egy-egy papírfecnire, és íme most már egy ilyen szép, képekkel illusztrált könyvbe is! Hát így született ez a könyv. „
Tamásné Bese Nóra, a kórház kommunikációs vezetője és a könyv szerkesztője arról szólt, miként született az ötlet, hogy egy gyermekkórház szakácskönyvet adjon ki. „A karantén 40. napja volt, amikor kezdett feszélyezni az a feszült várakozás, állandó készenlét, szervezkedés, ami a gyermekkórházunk – és az egész társadalom – életét átalakította. El akartam felejteni, túllenni rajta. Ugyanezt láttam a munkatársaimon, a Bethesda gyógyító közösségén. És akkor jött az ötlet, hogy állítsunk közösen emléket ennek a furcsa, egybekovácsoló, mégis távolságtartó karanténnak. Hogyan is? Meséljünk a mindennapok ételeiről, az életről, amely az ételeket ihleti. Meséljünk arról, milyen sokszínűek is vagyunk, milyen sokféle módon sütünk-főzünk, és miben változott meg az életünk a járványhelyzet alatt.”
Korzenszky Richárd OSB, nyugalmazott tihanyi perjel így ajánlja a könyvet minden olvasónak: „Amikor egy gyógyító közösség olyan könyvet ad az olvasók kezébe, amelyben ételekről van szó, nagyszerű tanúságot tesz arról, hogy közünk van egymáshoz. Jelképesen vendégségbe hívja az olvasót: legyünk együtt, ízleljük közösen a sokféle ételt, amely táplál, erősít. Vállaljuk egymást. Megosztjuk egymással azt a csekélységet, amink van. …Adja Isten, hogy ennek a gyógyító közösségnek, a Bethesda kórháznak jelképes, sokszínű terített asztala mindenkinek egészségére váljék!”
A könyv megvásárolható a Bethesda Gyermekkórház támogatására az alábbi linken:
https://bethshop.bethesda.hu/hu/receptre_irva_igy_fozunk_a_bethesda_gyermekkorhazban-p-123783.html

Shares
scroll to top