Close

Másként Gondolkodók

Alighogy enyhültek a szigorú járványügyi intézkedések, a szabad világ szabad polgárai máris az utcára vonultak, hogy megvédjék legfőbb értéküket, a szabadságot.

Az alaptörvényekben is rögzített szabadságjogok, amik az unióban is alapértékeknek számítanak, bizony a világjárvány tombolása alatt csorbát szenvedtek. Az életet védték mindenáron, és ezért feláldozták a többit, hagyták, hogy korlátozzák a szabad mozgás, a gyülekezés jogát, sőt az intézkedéseket bíráló, más véleményeket sem lehetett hallatni. A haza együttműködést várt el, és együtt kellett vele működni. Mert hirtelen a világpolgároknak is lett hazájuk, ahova mindenképpen vissza akartak jutni, tumultust okozva reptereken és a határátkelőkön, tovább növelve a járványveszélyt. Az államnak pedig kutya kötelessége volt eltévedt bárányait a vészhelyzetben hazaterelgetni.

A jogokat tipró megszorítások okozta feszültséget a szabad világban a bibliai módszerrel vezették le. A bűnbak ezúttal is, mint általában Orbán Viktor volt, aki a rendkívüli helyzetet nem sunnyogó módon, hanem direktben, törvényi felhatalmazással kezelte. Az európai progresszív demokraták – hogy saját korlátozó intézkedéseikről eltereljék a figyelmet –, diktátort kiáltottak, feláldozva Magyarországot a brüsszeli démonoknak, kiűzték volna akár az európai közösségből is.

Most végre, mintegy két hónap önféltésből önként vállalt mindenféle tilalom után az emberek kirajzottak a szabadba. Egyből úgy érzik, hogy a járványügyi intézkedések túlzók voltak, a feláldozott szabadság nem állt arányban a veszély mértékével. A tavaszi napsütés és a friss szellő kiszabadította a kételkedő szellemet a palackból, megkezdődtek a világjárvánnyal kapcsolatos korlátozások elleni tüntetések Európa nyugati felén. Persze az nem úgy van, hogy gondolok egyet, és tüntetni kezdek, hogy kimegyek az utcára, elégedetlenkedem, csatlakozik hozzám más is, vonulunk együtt, egyetértünk. Ha kell, csettintek, és máris kezemben a tiltakozó transzparens, molinó, zászló.

A tüntetést meg kell szervezni, erre profi szervezők vannak, pártok, önkéntes és önkéntelen civil szervezetek. Ők szolgáltatják a kellékeket, jelszavakat, embereket toboroznak, fizetik a megélhetési tüntetőket. Kell hozzá még néhány aktivista, hangadó a tömegben (provokátor), aki kellő időben kellőképpen hergeli a gyanútlan tömeget, és borítékolható a csődület, az agresszió, ahogy a felforgatók kézikönyvében meg van írva. A cél mindig a káoszkeltés, a politikai nyomásgyakorlás és a törvényes rend megrendítése.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung áttekintést készített az állampolgári elégedetlenség és a társadalmi feszültség levezetésére szolgáló európai tüntetéshullámról, a másként gondolkodók akcióiról. Mi ebben nem szerepeltünk, nálunk még egy icipici tüntikézés sincs. (Majd lesz ősszel, amikor a budapestiek rádöbbennek, hogy főpolgármesterük a járvány leple alatt felfestetett biciklisávokkal szándékosan megbénította a főváros közlekedését.)

Ausztriában a hatalomból kiszorult Szabadságpárt (FPÖ) a koronaőrület elleni harcra hívja híveit. Réges-rég nem az osztrákok egészségéről van szó, hanem Sebastian Kurz hatalmának kiépítéséről, mondják.

A brit ellenzék jó ideje a közösségi médiát használja az „állam zsarnoksága” elleni hergelésre, mert a bevezetett korlátozások megnyirbálták az állampolgári jogokat. Az amúgy tüntetni szerető franciáknál viszont alig van tiltakozás a szigorú „egészségügyi szükségállapot” ellen. Talán azért, mert a szükségállapot korlátozza a tüntetéshez való jogot, és aki megszegi, azt bizony letartóztatják. Egyébként is sokkal nagyobb a rendőri jelenlét az utcákon, ezért nem fordult még tettlegességbe a lakosság növekvő indulata a „politikai elnyomás” ellen.

Hollandiában április vége óta tüntetnek a „totalitárius állam” kiépülése ellen, amely cenzúrával akadályozza meg, hogy kiderüljön az igazság. A holland tüntetők összefüggést látnak a járvány terjedése és az 5G-hálózat között, mert hitük szerint az utóbbi gyengíti az immunrendszert. A kötelező védőoltás bevezetése ellen mégis tiltakoznak, a félelem magja elhintve, már minden gyanús, mintha mindenki meghülyült volna ezen a tájon.

El sem hinnénk, hogy ma a legnyugodtabbak talán az olaszok, akik poroszos fegyelemmel viselik a tízhetes szabadságmegvonás minden keservét. Nincs tömegtüntetés, egy-két vendéglátós tiltakozik csupán. A kormány elég gyenge válságkezelését az egyébként mindig hangos „jobboldali nacionalista” Liga nem használta ki, nem kovácsolt magának politikai tőkét a nemzeti tragédiából.

Úgy azonban sehol nem tudnak tüntetni, mint Németországban!

A múlt hét végén számos nagyvárosban koronatüntetők ezrei vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a járvány során hozott szabadságmegvonás ellen. Ellenük viszont az antikorona-tüntetők tüntettek, külön az antifasiszták és a szélsőjobbosok, színes, szabad világ van ott.

Berlinben, az Alexanderplatzon négy különböző szervezésű tüntetésre adtak egyszerre engedélyt. Nem csoda, ha a rendőrök csak kapkodták a fejüket, és végül igen brutálisan léptek fel, levadászták az embereket, és kétszázat közülük őrizetbe vettek. A filmfelvételeket bárki megtekintheti.

Stuttgartban a magukat „Másként Gondolkodóknak” nevező szervezők félmillió embert regisztráltak előzetesen, de a járványveszélyre való tekintettel a város csak ötezer főre adott ki engedélyt. Szombatra virradóra Stuttgart külvárosában nagy robbanás történt. A VTS rendezvénytechnikai cég kamionjait és berendezéseit robbantották fel ismeretlen tettesek. A szemtanúk négy maszkos, szélsőbalos külsejű alakot láttak, amint a szomszédos üres telken át éppen kereket oldottak. A VTS adta volna a színpadtechnikát és a hangosítást a Másként Gondolkodók szombati nagydemójára.

A Másként Gondolkodók (Querdenken 711) újsütetű mozgalom Németországban, alapítója Michael Ballweg pártfüggetlen informatikus vállalkozó, aki az alaptörvényben garantált jogok betartatá­sáért küzd. Ballweg internetes oldala szombaton még létezett, ott olvastam röviden a személyéről és mozgalmáról is. Kicsit furcsálltam, hogy a Google megkérdezett, akarom-e nevezett személy töröltetését a világhálóról, mert ehhez egy kérvény kitöltésével hozzájárulhatnék. Most, mikor ezeket a sorokat írtam, a Ballweg-szócikk már nem létezett. Érdeklődhetnék utána a törlésre jogosult adminisztrátornál, aki szépen elmagyarázná a törlésre vonatkozó kritériumokat.

A koronademonstrációt megtartották, ötezer ember egymástól az előírt távolságra, alaptörvénnyel a kezében tiltakozott, a járvány idejére több szabadságjogot követelve. Volt, akit a hatóságok elleni dühe hozott el, másokat a korlátozások elutasítása. Az összeesküvés-hívők a világjárványból profitáló spekuláns filantrópok, például a WHO-t finanszírozó Bill Gates ellen tüntettek.

Igazi demokratikus, a gyülekezési jog szabályait betartó békés demonstráció volt, kevés szabálysértés történt nyugtázta elégedetten a rendőrség. Az emberek heverésztek a fűben, mint egy majálison, szólt a zene, néha beszélt valaki. Szájmaszkot, amit a német népnyelv egyszerűen szájkosárnak nevez, kevesen viseltek. Német zászlóerdő lobogott, a szélsőjobbos tüntetésekre jellemzően skandálták a „hazug sajtó” meg a „népbutítók” jelszavakat. Ezt már a köztévé hétfő reggeli műsorában sugallta a riporter, igen, a szélsőjobb tüntetett, ki más akarna a kormány ellen tüntetni? Strobl tartományi belügyminiszternek kellett kicsit igazítania a riporteri túlkapáson. A politikai üzenet szerint különbözőképpen gondolkodunk a világ dolgairól, és meg is tehetjük, ez az igazi demokrácia alapja.

Mégis úgy tűnik, a Másként Gondolkodók tüntetéssorozata kifújóban van. Ballweg bejelentette visszavonulását, a jövőben nem fog több demót szervezni. Visszavonulásának indokaként elmondta, hogy ő mozgalmat alapított, amiben mindenki magát aktivizálja, és nem nagy demonstrációkra hagyatkozik. A Másként Gondolkodó-kezdeményezések megmaradnak, például az is, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (titkosszolgálat) figyelje a német szövetségi és tartományi kormányok tevékenységét.

Arra vagyok kíváncsi, mikor és mi-lyen nyomásra fogja visszavonni Ballweg ezt a kezdeményezést?

Shares
scroll to top