Close

A Soros-féle örök hitel

sorosgyorgy 1

„Ne haragudjatok, de van, amire már én sem tudok mit mondani” – írta közösségi oldalára híveinek a momentumos Donáth Anna.

Ezernyolcszázan sírva-röhögve belájkolták, megosztották, és vagy négyszázan hozzá is szóltak az egymondatos poszthoz. Amire a Momentum üdvöskéje sem tudott már mit mondani, az a miniszterelnöki interjú volt az „Állami Rádióban”. Orbán Viktor az április 23-i EU-csúcsot követő pénteki tájékoztatójában azt találta mondani, hogy Soros György
a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek kezeléséről értekezett Brüsszelben. A válságkezelést lejárat nélküli kölcsön nyújtásával segítené megoldani. Olyan hitelt ajánlott az Európai Uniónak, amit nem kell visszafizetni, csak a kamatait, de a kamatfizetési kötelezettség örök időkre szólna. „Ez a második Soros-terv az én fejemben” – mondta Orbán Viktor, amire rögtön beindult a virtuális, képzett Momentum-kórus: „A legszomorítóbb, hogy nagyon sok honfitársunk ezt a demagógiát csont nélkül benyeli.

Beszűkült agyú fideszesek, akik kognitív disszonanciában szenvednek. Azaz a tudat önmaga védelmében elutasít minden olyan tényt, ami a világképével ellentétes.”

Úgy tűnik, a kognitív disszonancia is fertőző betegség. Úgy fertőz, mint a Covid–19: sokszor észre sem vesszük. Az ifjú lilák szurkolótábora látszólag tünetmentes, pedig a globalizáció vírusa már megtámadta gondolkodó- és tisztánlátó-képességüket. A szép új és mindenképpen ellenzéki világ iránti vágyuk és az ezt hirdetőkbe vetett hitük olyan erős, hogy elutasítanak minden mást, tényeket, józanságot, előrelátást. Zsigerből minősítenek le bárkit, aki másként gondolkodik, másnak látja a világot és annak összefüggéseit. Ám legyen! Hiszen a diverzitás az élet csodája, még akkor is, ha a kognitív disszonanciával fertőzött egyedek ezt nem hajlandók elismerni. Legyen nekik újabb sorosozás a miniszterelnök ténymegállapítása, bár ő vett részt a brüsszeli EU-csúcson, ő tudja, mi hangzott ott el a hitelcsomagokkal kapcsolatban. Legyen nekik a diktatúra beteljesülése a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény, bár ez esetben lehetőségük volt a törvény szövegét személyesen elolvasni és megérteni. De ha nem, hát nem! Tudatuk önvédelemből elutasít minden olyan tényt, ami a világképével ellentétes.

Egy véleménycikkre sem lenne méltó Donáth Anna és híveinek megnyilvánulása, ha maga Soros, személyesen egy hétre rá a Spiegel online oldalán meg nem írja új nagy tervét Európa megmentéséről.

A Spiegel Németország vezető hírportálja, olyan, mintha az Indexet olvasnánk, és olyanok is olvassák: haladó, baloldali érzelmű emberek. George Soros vendégszerző a hírportál bemutatása szerint amerikai multimilliárdos és filantróp, aki hatalmas vagyonából szerte a világban polgárjogi szervezeteket és oktatási intézményeket támogat. Most éppen az Európai Uniót akarja megmenteni a széteséstől. Mert ez vár az európai közösségre, ha nem tud megegyezni és nem fogadja el az általa felajánlott egybillió – 1 000 000 000 000 – eurót.

A nagy filantróp az április 23-i EU-csúcs előtt tárgyalt az uniós illetékesekkel, kellő puhító műveletet végzett, és a mentőcsomag felvezetését egyik bizalmasára, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökre bízta. Mit ad Isten, az állam- és kormányfők ignorálták a nagy ajánlatot, Gyuri bá’ a mai napig nem érti, miért? Ezért leírta a Nagy Tervet, és közreadta Németország második legnagyobb online portálján, hogy a fafejű politikusokkal szemben az európai polgárokat szólítsa meg, reményeikre és elvárásaikra apelláljon. Senki sem szeretné, ha az Európai Unió megszűnne létezni.

Soros a koronavírus sújtotta, megingott gazdaságú Európát önzetlenül segítené, legalábbis a kognitív disszonanciájú haladó polgárok ezt olvashatják ki belőle. A felajánlott hitelt kötvény formájában folyósítaná, potom 0,5 (!) százalék kamatra, azaz 1:200 arányban lenne a megkapott összeg és az éves kamatfizetés közti arány. Az egybillió eurót, azaz a megajánlott hitelt soha, de soha nem kellene visszafizetni, az évi ötmilliárdnyi kamatterhet viszont örökké, amíg világ a világ. Ez persze meg sem kottyanna az Európai Uniónak, hiszen költségvetésének mindössze három százalékáról van szó. A Soros-féle örök hitel az unió és összes tagállama számára anyagi forrást biztosítana, akkorát, amekkorát senki és semmi más, a hétéves költségvetés sem tudna nyújtani. A nagy spekuláns tehetségét és szokásait ismerve, senki nem gondolhatja komolyan, hogy az önzetlennek tűnő ajánlat mögött ne egy nagyszabású gazdasági nyereségszerzés terve húzódna meg. Ezt az elképzelést nevezte Orbán Viktor második számú Soros-tervnek.

A Spiegelben közölt vendégcikk hatásosan felépített, tanítani lehetne az NGO-iskolákban. A történelmi háttér ismertetésével indít, mert volt már lejárat nélküli kötvénykibocsátás a világ történetében (igaz, hogy azokat sosem spekulánsok tették). A szerző ismerteti az általa kínált örök hitel bagatell terheit, a Corona-Bondsszal szembeni előnyeit
és az európai vezető politikusok értetlenségét és bizalmatlanságát. „Valami fájdalmasan félresiklott” – állapítja meg szomorúan. Szerinte az Európai Unió egymaga képtelen lesz kezelni az emberéleteket és az emberi civilizációt fenyegető aktuális kihívásokat. A többes szám túlmutat a világjárvány kihívásain, és lám, a dolgozat második felében át is siklunk a klímaváltozás témakörébe, ami további egybillió euró örök hitellel lenne kézben tartható. Majd a Caritas katolikus segélyszervezet elemzését citálja az „illegális migrációról” (!), hogy Európa megmentését célzó üzenete a másként gondolkodókat is megérintse. Megjelennek az írásban a gonosz törökök, a vírusmentes szír és egyéb menekültek, akik majd a befogadóországokban megfertőződnek, mert nincs pénz
a rettenetes életfeltételek javítására.

A cikk végére összeér minden, ami Soros fejében összetartozik: a migráció, a klímaválság és a világjárvány. Az A terv, a B terv és a C terv, három válság, ami megrendítheti Európát. Idézném Soros György zárógondolatát: „A migránsok helyzetének javítása az európai össznépesség életét is védené. Egybillió euróval a koronavírus és következményei gond nélkül legyőzhetőek. Ugyanez érvényes arra az egybillióra, amit a klímaváltozás elleni harcra kellene fordítani. Az örök hitel melletti érvek annyira erősek, hogy mellettük eltörpülnek az ellenzők érvei, ráadásul az örök hitel a közösségi felelősségvállalást is erősítené. Az ellentétes érdekű európai országok polgáraik reményeit és vágyait teljesítve kiegyezhetnének egymással, ha nem teszik, akkor szétesik az Európai Unió.” Vagy-vagy. Soros elfelejti hozzátenni, hogy van más megoldás is. Az Európai Unió nem szorulhat egy amerikai spekuláns gyámságára.

Rab Irén
(A szerző történész)
Forrás: Magyar Hírlap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top