Close

Elhunyt Csukás István

csukas istvan fabry

Tegnap elment Csukás István költő, mesemondó. Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom pom meséi, a Süsü, sárkány, a Mirr-murr kandúr kalandjai, a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles, de Ő emellett verseket is írt, hang- és tévéjátékok, filmek, színdarabok sokasàga fűződik a nevéhez.

Alkotásait számos elismerésben részesítették. 1977-ben a hollywoodi X. Televíziós fesztiválon elnyerte az Év legjobb gyermekfilmje díjat. Munkássága elismeréseként többek között 1977-ben és 1987-ben József Attila-díjat, 1984-ben Andersen-díjat, 1987-ben az Év könyve, 1989-ben és 1995-ben Déry Tibor-díjban részesült. A Magyar Írószövetség örökös tagja lett 2015-ben, és Összegyűjtött versek címmel jelent meg versválogatása ebben az évben. A fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért 2015-ben Szép Ernő-különdíjat, 2016-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetéssel ismerték el munkásságát. 2016-ban, 80. születésnapja alkalmából Kisújszálláson felavatták Pom Pom szobrát.
„Szerencsések vagyunk, akik ismerhettük, dolgozhattunk vele itt az Újszínházban. Csukás István mindig mosolygott, mindenkihez volt egy kedves szava, és sohasem fogyott ki az ő semmihez sem fogható történeteiből. Örömmel figyelte A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron című meséjéből születendő előadást. Fantasztikus élmény volt vele dolgozni” – írta búcsúzásában az Újszínház, hozzátéve: „kicsit mindannyian úgy érezzük, mintha árvábbak lennénk nélküle.” Mint írják, a „meséibe kapaszkodunk, hiszen Süsü, a sárkány, Mirr-Murr kandúr kalandjai, Pom Pom meséi és természetesen a Nagy Ho-ho-ho-horgász örökre velünk marad, az életünk, gyermekkorunk részeként”.

Fábry János grafikus rajzával bùcsúzunk töle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top