Close

Idén is lesz erdei vándortábor a Pilisben

Szentendrétől Visegrádig barangolhatják be idén a Pilist és a Visegrádi-hegységet azok a felső tagozatos és középiskolás diákok, akik részt vesznek a Pilisbe szervezett erdei vándortáborban. A számos természeti szépség és történelmi nevezetesség mellett a Dunakanyar leglátványosabb részét is érinti a Pilisi Parkerdő szakemberei által kialakított útvonal.

A pilisi vándortábor résztvevői az első napon Szentendréről indulva a Kőhegyi Menedékházhoz kapaszkodnak fel. A második napon bejárhatják a Pilis egyik legizgalmasabb és legnépszerűbb kirándulóhelyét, a Holdvilág-árok szurdokvölgyét, valamint a Lajosforrást. A következő napokban Pilisszentlászló érintésével eljutnak a Prédikálószéki-kilátóhoz, ahonnan a Dunakanyar legcsodálatosabb panorámájában gyönyörködhetnek. Az utolsó napok is különleges programot kínálnak: az erdei vándorok végig járják a vadregényes Spartacus-ösvényt és a festői Apátkúti-völgyet, Visegrádon pedig a Fellegvár és a Salamon-torony megtekintésével egyfajta történelmi időutazáson vehetnek részt. A programban a Pilisi Parkerdő olyan érdekességei is szerepelnek, mint a Bertényi Miklós Füvészkert, ahol a különböző növényritkaságokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. A vándortábort a Madas László Erdészeti Erdei Iskola vízbiológiai foglalkozása zárja. A pilisi vándortábor hét napja alatt mintegy 80 kilométert tesznek meg a diákok.


A korábbi évekhez hasonlóan erdei, bringás és vízi, újdonságképpen pedig zarándok vándortáborok is várják nyáron a diákokat és a tanárokat, akik január 27-étől jelentkezhetnek az év legzöldebb hete elnevezéssel illetett vándortáborokba. Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált erdei vándortáborokban a Pilis mellett a Bakonyt, a Börzsönyt, a Mátrát, a Mecseket, a Vasi-Hegyhátat, a Zemplént, valamint idén először a Zselicet és a Vértest fedezhetik fel a fiatalok. Az erdei vándortáborok célja, hogy megszerettesse a természetjárást a gyerekekkel, ugyanakkor a szervezők kiemelten kezelik a környezettudatos szemléletformálást is. Ennek köszönhetően a táborok ökológiai lábnyoma minimális.
Az idei évben a bringás és vízi vándortáborokban 7-7 útvonal lesz, a zarándok tábor résztvevői Tihanytól Pannonhalmáig 100 kilométert gyalogolnak. Az egyhetes vándortáborok 28 ezer forintos részvételi díja minden költséget tartalmaz. A vándortábor programot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda koordinálja, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, valamint a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával.
Pilisi Parkerdő Zrt.                       Fotók: Országos Erdészeti Egyesület

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top