Close

Eredményes tűzijáték-tilalom Tatán

A tűzijáték-tilalom a tavalyinál is jobb eredményt hozott Tatán  az Öreg-tavon pihenő vízimadarak többsége visszatért a tóra, sőt még máshonnan is idemenekültek a madarak!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület megfigyelői szerint a tatai Öreg-tavon december 31-én számolt 4600 vadlúdhoz képest újév hajnalán 5800 lúd volt látható  tehát a szilveszteri tűzijátékozást követően nemhogy nem csökkent, hanem még nőtt is a ludak száma Tatán!
Erre egyébként 2003 óta, vagyis 16 éve nem volt példa. A tatai tűzijáték-tilalom betartatása még sok kívánnivalót hagy maga után, de a városban mind a tavalyi, mind az idei szilveszteren jóval kevesebb tűzijátékot használtak a városlakók, mint korábban. A városlakók ettől függetlenül rengeteg dörrenést hallhattak, de ezek túlnyomó része a környező településekről, illetve a tilalommal nem érintett városszéli területekről származott. A sikerben kulcsfontosságú volt, hogy mind a városi rendőrkapitányság járőrei, mind az MME és más zöld szervezetek önkéntesei a halászati őrökkel és a polgárőrséggel együtt az egész éjszaka során együttműködtek és biztosították a nyugalmat.
Tavaly az Öreg-tavon gyülekező vadludak 60 százaléka maradt itt  ami már évek óta nem tapasztalt, óriási sikerként volt elkönyvelhető , de ebben az évben még ezt is túlszárnyalták a madarak. A növekedés annak köszönhető, hogy az 5 kilométerre lévő Ferencmajori-halastavakról is iderepültek a vadludak, melyek Naszály és Szomód tűzijátékaitól riadtak meg. Ugyancsak sok százzal nőtt a vadrécék létszáma is. Ezzel szemben a tavon éjszakázó sirályok harmada elhagyta az Öreg-tavat. Sajnos az idei szilveszteren is akadtak olyan tatai utcák, terek vagy magánterületek, ahol figyelmen kívül hagyták a városlakók túlnyomó többsége szerint is követendő helyi rendelet előírásait. Bár összességében kedvezőek a tapasztalatok, a következő években még sok tennivaló, tájékoztatás szükséges annak érdekében, hogy a 2018-ban Ramsari Város címmel kitüntetett Tata városa továbbra is jó példával szolgálhasson.
MME

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top