Close

Daróczi Csaba az Év természetfotósa 2019-ben

Daróczi Csaba: Háború és béke    fotó: Daróczi Csaba / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

Daróczi Csaba nyerte a Lenergy – Az év természetfotósa 2019 pályázatot. Az év természetfotója Máté Bence Békacomb című felvétele lett. Az év ifjú természetfotósának Koncz-Bisztricz Tamást választotta a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetségének héttagú szakmai zsűrije. Az immár 27. alkalommal meghirdetett természetfotós pályázatra 14 kategóriában 200 fotós több mint 3300 felvétele érkezett. Az utolsó fordulóban 103 mű versenyzett a díjakért. Kalotás Zsolt a zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy az idei pályázatra beérkezett fotóanyag minden eddiginél színvonalasabb.

A Kezünkben a Föld kategória első díját Rácz Péter, A madarak viselkedése kategória első helyét Kovács Norbert, Az emlősök viselkedése kategória legjobb helyezését Daróczi Csaba nyerte el. Szintén Daróczi Csaba végzett Az állatok viselkedése és Az állatok és környezetük kategória élén is, Az állatok szemtől szemben kategória legjobbja Tökölyi Csaba lett.

Kovács Norbert: Lendület                  fotó: Kovács Norbert/ Lenergy- Az Év Temészetfotósa 2019/naturart

A Növények és gombák kategória első díjával Nagy Bertoldot jutalmazták, a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriát Nagy Gábor, a Tájak kategóriát Urbán Helga, az Élet a vízfelszín alatt kategóriát Földi László nyerte.
Fáth Péter, a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke elmondta, hogy a végső győzelemért idén is Daróczi Csaba és Máté Bence versenyzett. Daróczi Csaba kreativitását méltatva kiemelte, hogy az idén a világ legsikeresebb természetfotósa, akinek a legtöbb képe szerepel a kiállításon is. Tíz alkotása – köztük három kategória-győztes – kapott helyet a 103 fotót bemutató tárlaton.

Máté Bence: Békacomb               fotó: Máté Bence/Lenergy- Az Év természetfotósa 2019/naturart 

Gaál Péter, a pályázat névadó támogatója, a Lenergy Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: támogatnak minden természetvédelmi célú, természetfotózással kapcsolatos kezdeményezést, mert ezt tartja a legjobb eszköznek Magyarország természeti adottságainak bemutatására.
Tóth József, a pályázat kiemelt támogatója, a Nemzeti Közművek (NKM) Áramszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, 32 ezer kilométer hálózatuk van, a vállalat eddig több ezer kilométer szabadvezetéket épített át
madárbaráttá és költőhelyeket alakítottak ki. „A természetvédelem a szemléletformáláson is múlik. A természetfotózás is jó módszer erre”- mondta.

dr.Honti Viktor: Keresgélő -a Magyar Madártani Egyesület különdíja  fotó: dr. Honti Csaba/Lenergy-Az év természetfotósa 2019/naturart

A pályázat utolsó fordulójába jutott képeket november 6. és december 31. között a Magyar Természettudományi Múzeum aulájában tekinthető meg. A kiállított képeken QR kódok vannak. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a közösségi média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón. Afelvételekből kétnyelvű, magyar-angol album is megjelent az Alexandra Kiadó gondozásában Az év természetfotói – Magyarország 2019 címmel. Megjelenését a Nemzeti Közművek Áramszolgáltató Zrt. támogatja.

Lapozgassák szeretettel ezt az albumot, és csodálkozzanak rá, hogy milyen gyönyörű a természet, amelyben élünk! Ha van kedvük, akkor fogjanak gépet, és jövőre pályázzanak Önök is! Ha nincs ilyen ambíciójuk, akkor „csak” élvezzék a természet különleges pillanatait, és töltődjenek fel – minden értelemben – a szabadban!” – ajánlotta a megjelentek figyelmébe Fáth Péter, a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke a kiállítás megnyitóján.
Bognár Mária

Horesnyik Ervin: Szúnyogokkal suttogó – a TermészetBÚVÁR magazin különdíja   

fotó: Horesnyik Ervin/Lenergy-Az év természetfotósa 2019/naturart

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top