Close

Dimenziók – képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítás Szegeden

dimenziok 2019

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) pályázatot hirdetett MAOE tagok részére Dimenziók témakörben. A pályázók festészet, szobrászat, grafika, alkalmazott grafika, textil, kerámia, üveg, ötvösművészet, fotóművészet és belsőépítészet kategóriákban jelentkeztek.

A Dimenziók tematika összetett (tudományos, művészeti, spirituális, akár ezoterikus) értelmezési tartománya szervesen illeszkedik a MAOE korábbi tematikus kiállításainak sorába. (2012: Valóság és illuzió, 2013: Négy elem, 2014: Labirintus 2015: Harmónia 2017: Káosz és Rend).
A dimensio kifejezéssel a tudomány számos területén találkozhatunk a matematikától a fizikán, csillagászaton, pszichológián át egészen a művészetig. A köznapi értelemben kiterjedés, nagyságrend a leggyakrabban használt jelentése, de eredeti latin tartalma alapján („felmérés”) az érzékelésre, a tudatosságra is asszociálhatunk. A tudományok és a mindennapok szóhasználatában közismert dimenzió fogalom a művészet területén is megkerülhetetlen: a különféle műfajok más-más „dimenzióban” jelenítik meg alkotásaikat, akár a közvetlen érzékelhetőségre vonatkozóan, akár átvitt értelemben használjuk a kifejezést. Pontosan szinte behatárolhatatlan a dimenzió alkalmazási területe. A körülöttünk található tárgyak tekintetében háromdimenziós világban élünk, ahol az idő a negyedik dimenzió. De az elméleti fizika és matematika művelőitől hallhattunk már sokdimenziós terekről, modellekről is. A legtöbb ember számára szinte felfoghatatlan a tudományos gondolatkísérletek olykor misztikusnak tűnő szövevénye. A művészt azonban az anyagi és szellemi világ érzékelésére, megjelenítésére és átformálására irányuló vágya számtalan nem hétköznapi dimenzió felé is elvezeti. A kiállítás alkalmával sokan választották a kalandozást a művészet szokatlan dimenzióinak világában.

A kiállítás időpontja: 2019. október 5. – 2019. november 15.
Helyszín: Reök Palota, Szeged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top