Close

A mi szecessziónk – kiállítás a Ráth György-villában

amiszecesszionk1910

Egy esztendeje, 2018. szeptember 13-án nyílt meg az Iparművészeti Múzeum városligeti filiájában, a Ráth György-villában A mi szecessziónk című kiállítás. A tárlat a múzeum legszebb szecessziós műtárgyaiból válogat, és főként enteriőrszerűen berendezve mutatja be e nagyszerű műtárgy-együttest.

Az épület egykor az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója, Ráth György tulajdonában volt, aki 1901-ben itt helyezte el sokszínű gyűjteményét. Ráth György korának, a 19. század második felének egyik legkiválóbb polgári műgyűjtője volt, aki festményeket, könyveket, iparművészeti tárgyakat egyaránt gyűjtött, és kollekciójában a régi darabok mellett ott voltak korának legfrissebb, legmodernebb, szecessziós stílusú műalkotásai is. A mi szecessziónk c. kiállítás folytatja e hagyományt, hiszen a történeti alkotások mellett két kortárs üvegtervező iparművész, Pattantyús Gergely és Smetana Ágnes üvegeit is kiállítottuk.

A villában lévő állandó kiállítást időszaki bemutatók kísérik. A villa kertjében az Ars Sacra rendezvénysorozat kapcsán a HATOK művészcsoport KUBUS-installációja kapott helyet, a történeti kiállítás termeiben az ÉKSZEREK ÉJSZAKÁJA rendezvény tárlata látható, nemzetközi és magyar művészek alkotásaival, egy hónapon át, 2019. október 20-ig. Számos rendezvény, esemény kíséri a tárlatokat, a legkisebbeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozásoktól kezdve a szépkorúaknak való senior teadélutánokig bezáróan.
A mi szecessziónk c. kiállítás fontos kísérő-rendezvénye a SZECESSZIÓ AKADÉMIA című előadás-sorozat, amelynek keretén belül az év első felében kerek évfordulójuk kapcsán több neves iparművészről megemlékeztünk. Az előadók sorában köszönthettük többek között Dr. Keserü Katalin professor emeritus és Dr. Gellér Katalin művészettörténészeket, akiknek úttörő szerepük van a hazai szecessziós kutatásokban, többek között a gödöllői művésztelep jelentőségének bemutatásában.

A SZECESSZIÓS AKADÉMIA idei második féléve 2019. szeptember 26-án indult el, és decemberig havi egy előadással jelentkezik. E félév tematikus előadásainak középpontjában a természet, a fák, virágok lesznek, minthogy a szecesszió igazán természet-közeli, florális stílus volt. Első előadónk, SMETANA ÁGNES üvegművész vetítettképes előadása sokoldalúan mutatta be saját művészetét, azt a lélekhez szóló művészetet, amely mind technikai szempontból mind pedig természetközelsége révén sokat merített a szecesszióból. Az előadás első felében a művésznő vetített képekkel idézte fel a reá döntő hatást gyakorló természetet, amely közelsége gyermekkorától kezdve meghatározza mindennapjait és munkásságát egyaránt. Az évszakok körforgását megörökítő csodálatos természeti képek váltakoztak a művész alkotásainak fotóival, egyértelműen bizonyítva a természet közelségét és annak ihlető, ösztönző erejét. Látható volt a felvételeken a bárdudvarnoki alkotótelep is, ahol üvegeit készíti, s ahol a környék igazán igéző, inspiratív hatású.

Az előadás második felében kellemes, oldott légkörben a jelenlévők mindnyájan választ kaptak felvetett kérdéseikre. Smetana Ágnes pályája indulásáról, mestere, Horváth Márton iránymutató szerepéről és a technikai fogásokról egyaránt említést tett. A művész beavatta a jelenlévőket az üvegművesség mesterségbeli fortélyaiba, s elmondta, hogy ez a különleges anyag milyen sok közös munkát, rendkívüli fizikai igénybevételt jelent, és ennek kapcsán külön kiemelte munkatársai segítségét. Tervezés, idea nem ölthet testet mesterségbeli tudás nélkül, s mit ér a szakmai tudás mondanivaló, tartalom híján. Az előadás során a közönség az előadót nemcsak mint művészt, hanem mint embert is megismerhette: Smetana Ágnes közvetlen, optimista személyiségét, aki egyaránt kimeríthetetlen derűvel nyilatkozott szakmáról, életfelfogásról, és megszívlelendő életbölcsességeket, kis történeteket mesélt mindannyiunk okulására.

Smetana Ágnes szerényen női üvegszabónak, mesterembernek tartja önmagát, azonban alkotásainak artisztikuma, mesterségbeli tökélye, szívhez és lélekhez szóló üzenetei alapján a hazai kortárs magyar üvegművészet poétáját tisztelhetjük személyében, aki üveg virágainak megálmodója és gondos kertésze is egyben.
A SZECESSZIÓS AKADÉMIA következő előadásán, 2019, október 31-én fél öttől hat óráig Puha Titusz saját készítésű fotóival mutatja be Torino virágait, a kevéssé ismert itáliai szecessziót.

Horváth Hilda
művészettörténész

Nyitókép: A mi szecessziónk c. kiállítás fogadószoba Smetana Ágnes üvegeivel
Fotó: Soltészné Haranghy Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top