Close

Magyarország legjobb kenyerei 2019-ben

Az idén csaknem félszáz termék indult a Magyar Pékszövetség három kategóriában meghirdetett versenyén. A VIII. Kenyérversenyt Szent István napi kenyér, Rozskenyér és Innovatív kenyér kategóriában írták ki. A szakmai zsüri második körben sajtónyilvános bírálat során választotta ki a kategóriánként öt legjobb termékből Magyarország kenyereit. A Szent István napi kenyeret július 31-én mutatják be a parlamentben, a Rozskenyér és az Innovatív kenyér kategória győztesét augusztusban hirdetik ki. Mindhárom győztes terméket az augusztus 20-i ünnepen a Magyar Ízek utcájában lehet megkóstolni.


Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a versennyel hagyományt teremtettek a kenyér rendszeres megújulása érdekében. „Hiszen egyszerre képviseljük a tradíciót és az innovációt, amit a versenyző pékek évről-évre bizonyítanak a szakma és a nagyközönség előtt a benevezett prémium termékek által. A megmérettetés célja, hogy fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka” – mondta.
Az idén pénzdíjas verseny került kiírásra, és már nem csak a Magyar Pékszövetség tagjai nevezhettek, hanem bárki, akinek pékáruja megfelelt a követelményeknek. Az elvárásuk beigazolódott, azaz még szélesebb körben jelentkeztek a versenyzők. A bírálat során a forma, a héj, a kenyérbél, az illat mellett különös hangsúlyt kapott az ízhatás és az esztétikai megjelenés. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a termékeket, úgy, hogy törekedniük kellett magyar alapanyagok felhasználására, és a pékáru csak természetes alapanyagokat tartalmazhatott, a termékek ismertetésében pedig utalni kellett a hagyományra, az esetleges tájjellegre.


Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a VIII. Kenyérverseny zsűrielnöke kiemelte, hogy a hazai sütőipar felveszi a versenyt a nemzetközi mezőnnyel. „A magyar sütőipar erősen támaszkodik a hagyományokra, ugyanakkor újításra is törekszik. Előbbit kiválóan bemutatták a Szent István napi kenyér kategóriájának indulói, utóbbit pedig az Innovatív kenyér pékárui” – mondta a zsűri elnöke. Nagyon fontosnak nevezte a különböző érlelési folyamatokkal történő ízhatások elérését. Nem csak az időtényező, a hőmérséklet is fontos – az idővel és a hőmérséklettel való szabályozás adja meg a termékeknek a jobb ízét. Anyagi és szakmai tudás hiányában ezt még nem mindenki alkalmazza, de ez az irány – fogalmazott. Fontosnak mondta a megjelenést. Külföldön már van olyan címke, amely ehető, amit az élelmiszertörvény szerint el is lehet fogyasztani. Kisebb pékségekben van, ahol a pék nevét vagy arcképét teszik rá a termékre, hogy ővele tudják azonosítani.
Szöveg: Bognár Mária              fotók: Juhász Melinda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top