Close

Az Iron Lady Iron-csapata

azironladyironcsapata

Napvilágot látott a hír: Hosszú Katinka csapata, a Team Iron indul az International Swimming League profi úszó versenysorozatban. A klasszis, magyar úszó kettős szerepben is érdekelt. Egy részt versenyzőként, másrészt csapattulajdonosként is a profi sorozat részt vevője. A Team Iron csapatában számos, kiváló magyar úszó is versenyezni fog, többek között Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Dávid, Milák Kristóf is. Más híres magyar úszók a versenysorozat egyéb csapataiban indulnak. Kapás Boglárka egy angol csapat színeiben, Cseh László egy olasz csapatban úszik majd. A különböző csapatokban számos, különböző nemzetiségű világklasszis úszó vesz részt, ugyanúgy, ahogy ezt már például a profi labdarúgásban, kézilabdában vagy a profi jégkorongban megszokhattuk.

Ezek a rendezvények csapatversenyek lesznek, ahol csak döntőket rendeznek. Az úszók futamban elért helyezését pontozzák. Az első helyezésért adják a legtöbb pontot, és a helyezések csökkenő sorrendjében csökkenő pontokat kapnak a versenyzők. A legtöbb pontot elért csapat lesz az első. Nyolc csapat indul, két darab négyes csoportban versenyeznek. Három forduló után alakul ki a csoporton belüli végeredmény, amelyet követően a csoportok első két helyezettje egy Las Vegas-i döntő során méri össze az erejét és alakítja ki a végső sorrendet.
Ezek a versenyek a Nemzetközi Úszó Szövetségen kívül, egy nyereségorientált, nemzetközi sportvállalkozás keretein belül valósulnak meg. Egyes, sporttal foglalkozó üzletemberek úgy ítélik meg, hogy ez a népszerű sportág – a lehetőségek arányát tekintve – messze nem aknázza ki az úszásban rejlő pénzügyi lehetőségeket. Ennél fogva show elemekkel tarkítva, minél szórakoztatóbb formában kívánják megszervezni a versenyeket, hogy a minél szélesebb közönség számára legyen élvezetes a rendezvény. A csapatverseny formát is ezért választották, mert egyes tapasztalatok szerint több embert vonz, ha csapatnak lehet szurkolni, mintha egyéni versenyzőkért lehet szorítani. Emlékezetes, hogy számos sportág versenyrendszerét alakították át „közönségcsalogató” formájúvá. Nem minden esetben egyértelmű a pozitív hatás. Talán a legismertebb példa hazánkban az öttusa, amelyet teljesen felforgattak a közönség nagyobb érdeklődésének reményében.
A Nemzetközi Úszó Szövetség eleinte megpróbálta eltántorítani a nemzetközi úszóversenyek rendezésétől az egyáltalán nem kívánt, új vetélytársat. A legnevezetesebb vita még tavaly év végén pattant ki, amikor is az említett, új úszó szervezet decemberre pénzdíjas versenyt írt ki, amely dátum tekintetében rendkívül közel volt a Nemzetközi Úszó Szövetség által kiírt rövidpályás világbajnoksághoz. Ráadásul több menő úszó, olimpiai bajnok jelezte, hogy a pénzdíjas versenyen részt vesz, de a rövidpályás világbajnokságtól távol marad. Erre a Nemzetközi Úszó Szövetség a korbács és a mézesmadzag taktikáját alkalmazta. Kilátásba helyezte, hogy akár két évre is eltilthatják azt az úszót, aki részt vesz a pénzdíjas versenyen és valamelyest megemelte a világbajnokság pénzdíjait. A Nemzetközi Úszó Szövetség helyzete azonban nem teszi lehetővé az egyértelmű dominanciát. Az Európai Unió már többször világossá tette, hogy nem tűri a gazdasági vállalkozások korlátozását. Számos példát láthattunk erre, különösen labdarúgásban. Katinkáék kaliforniai ügyvédi irodákon keresztül beperelték a Nemzetközi Úszó Szövetséget, hogy a Szövetség a versenyszervezés monopolizálásával megsértette az amerikai trösztellenes törvényt. Nem véletlen tehát, hogy a Nemzetközi Úszó Szövetség engedett álláspontjából. Ugyanakkor a Nemzetközi Úszó Szövetség joggal aggódik, hiszen más sportágakban már többször előfordult, hogy a sztársportolók a pénzdíjas versenyeket választották a világ- vagy kontinens bajnokságok helyett. Gondoljunk csak a legutóbbi téli olimpiára, amikor is a még érdekelt élvonalbeli jégkorongozók inkább az NHL liga küzdelmeit választották az olimpiai játékok helyett. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA által szervezett világbajnokság mérkőzései is elhalványulnak a Bajnokok Ligája nemzetközi élcsapatai között vívott meccseihez képest. Reális a veszély, hogy az igazi nagy sztárok a pénzdíjas versenyeken úsznak majd, és a Nemzetközi Úszó Szövetség által szervezett világversenyeken inkább a második vonal sportolói vesznek részt. A Nemzetközi Úszó Szövetség bevételeihez képest a sztárok jövedelme aránytalanul alacsony, ugyanakkor a Szövetség korlátozza a sportolók reklámhordozó lehetőségeit is.
Hosszú Katinka Amerikából magával hozta a professzionális, pénzközpontú sportszemléletet is. Hatalmas népszerűsége elősegítette, hogy felépítethették az Iron Lady márkát. A sztársportoló és csapata sokat tett a medencén kívüli sikerért is. A Facebookon többszázezres nagyságrendű követő tábora van. A budapesti világbajnokságokon kelendőek voltak az Iron Lady márkával ellátott ajándéktárgyak, kiegészítők és úszóruhák is. Egyes becslések szerint a VB idején 40 millió forintos forgalmuk volt ezekből a tárgyakból. Tavaly megalakult az Iron Swim úszó klub, amely ma már a profivá váló pénzdíjas úszóversenybe is bekapcsolódik.

Jády György

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top