Close

Fokozza koordinációs tevékenységét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

nak elelmiszerkoord 1

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül elkezdte munkáját az ’élelmiszeripari koordinátor-hálózat’ valamint megjelent az „Élelmiszeripari kézikönyv” elnevezésű kiadványsorozat első része – hangzott el a NAK október 16-i, Ercsiben – a Biopont Kft. székhelyén – megtartott sajtótájékoztatóján. Mindezzel a Kamara az élelmiszer előállító vállalkozások fejlődését kívánja elősegíteni.

Az egységes Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tevékenysége három nagyobb területre tagozódik:
– MEZŐGAZDASÁG, – ÉLELMISZERIPAR, – VIDÉKFEJLESZTÉS.
Nyilvánvaló, ha valakinek a munkakörnyezete a természet, az élettere a vidék, akkor a fenntarthatóság minden szempontja, legyen az környezeti, társadalmi vagy gazdasági, meghatározó szerepet játszik döntéseiben.
Ezért is lett a NAK jelmondata: „ERŐSÖDŐ AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁG, JÓLÉTÉBEN GYARAPODÓ VIDÉK”
A NAK küldetésnyilatkozatában megfogalmazottak szerint „Aktívan támogatnunk kell tagjainkat a legkorszerűbb, leghatékonyabb termelési ismeretek folyamatos megismerésében, ne csak követők, hanem innovátorok legyünk!”
Magyarország gazdasága szempontjából az élelmiszerlánc többezer milliárdos értéket jelentő, kulcsfontosságú terület és egyben kitörési pont is. A belföldi élelmiszerszükséglet fedezése mellett a következő évtizedekben továbbra is kiemelkedő szerepet játszik majd a magyar exportstratégiában az élelmiszeripari termékek kivitelének növelése.
A fejlődés elképzelhetetlen a teljes élelmiszerlánc együttműködésének és hatékonyságának javítása nélkül. Az agrárgazdaság modernizálása csak úgy képzelhető el, ha az élelmiszeripari vállalatok hatékonyságát is javítjuk.

nak elelmiszerkoord 2

A NAK a Biopont Kft. Ercsiben lévő székhelyén rendezett sajtótájékoztatóján …
– Egervári Márk – a magyar tulajdonú cég – ügyvezetője elmondta, akkor elsőként kezdték működésüket a biotermékek piacán, mostanra pedig a belföldi fogyasztói igények mellett, exportra is termelnek.
Belföldön az összes drogériahálózatban, a hipermarketekben és a diszkontláncokban is jelen vannak, emellett pedig 15 országba szállítják termékeiket, köztük az extrudált csíráztatott búzát, az extrudált kölesgolyót, extrudált cirokgolyót, extrudált lencsét, illetve a gluténmentes ropit.

– Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a NAK a jelentősen nagyobb számú agrárgazdálkodók mellett az eddigiekhez képest még nagyobb figyelmet kíván fordítani az élelmiszeripari tagjaira, így ennek jegyében kezdte meg munkáját 2018. szeptember 3-án a NAK ’élelmiszerkoordinátor-hálózata’. Ezáltal a kamarai szolgáltatások, valamint az élelmiszeripari igazgatóság által végzett tevékenységek és nyújtott lehetőségek könnyebben megismerhetőek, elérhetőek lesznek tagjaik számára.
„A kapcsolttartói rendszer előnyt jelent a tagság számára csakúgy, mint az igazgatóság számára is, mivel közvetlen és állandó kétirányú információáramlás válik lehetővé, így a kéréseket, illetve igényeket a NAK közvetlenül is tudja kezelni” – jegyezte meg Éder Tamás.
Szintén az élelmiszeripari tagság segítése érdekében kezdte meg az igazgatóság még 2017-ben az „Élelmiszeripari kézikönyv” elnevezésű kiadványsorozat előkészítését, amelynek most megjelent első, kétrészes kötetét (Élelmiszeripari alapfogalmak I. és II.) Ercsiben mutatták be.

Fotó: Balog Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top