Close

Kilométeres festmény a pesti rakparton

A WWF Magyarország és partnerei egy 1 kilométer hosszú, Dunát ábrázoló festménnyel hívják fel a figyelmet hazánk legnagyobb folyójának jelentőségére, a folyóban és árterein található fajok megóvásának fontosságára. A műalkotás egy szabadtéri pop-up kiállítás keretében, mindössze egyetlen nap, 2018. július 24-én látható a Carl Lutz felső rakpart Margit híd és Árpád híd közötti szakaszának vaskorlátjához erősítve. Az alkotás a koraesti órákig tekinthető meg a két híd közötti járda és kerékpárút felől.

A szerb származású Ana Tudor festőnő által megálmodott és megvalósított, rendhagyó módon 1000 méter hosszú, 80 cm magas, több mint 60 összefűzhető tekercsből álló festmény egy nemzetközi turné magyar állomásaként érkezett a fővárosba. A határokon átívelő, A Duna Művészete (Art of Danube) című kezdeményezést a németországi Vadvédelmi Egyesület (Association for Wildlife Protection) karolta fel, célja, hogy a Duna folyása mentén minden országban, legalább egy-egy pop-up kiállítás erejéig bemutassák ezt a páratlan alkotást.
A kiállítás célja, hogy felhívja az emberek – főként a fiatalok – figyelmét folyóink, és kiváltképp a Duna védelmére, a folyóban és árterein található fajok megóvásának fontosságára. A kiállításon városonként különböző kreatív kiegészítő programokkal hívják fel a figyelmet vizesélőhelyeink, ártereink és a Duna védelmének fontosságára. 
A németországi Vadvédelmi Egyesület fiatal nonprofit szervezet Freiburgból, amelynek elsődleges célja a veszélyeztetett állatok védelme. 2011 óta szerveznek és támogatnak természetvédelmi projekteket világszerte, ezek közül többet a WWF-vel együttműködve. Legfrissebb, Art of Danube című projektjükben a Duna folyása mentén, országokon átívelve szeretnék felhívni a figyelmet a természetvédelem és a veszélyeztetett fajok megőrzésének fontosságára.


A Város és Folyó Egyesület (Valyo) a Duna-partok felértékelésén dolgozik. A Duna, fővárosunk legnagyobb és legkarakteresebb természeti kincse, jelenleg utakkal elhatárolt, megközelíthetetlen. Partvonala izgalmas, inspiráló. Az akciócsoport a jelenleg kihasználatlan helyszínekre hívja fel a figyelmet a művészet és közösségfejlesztés eszközeivel, és javaslatot tesz a területek hasznosítására.
A WWF Magyarország Alapítvány a Föld legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének hazai irodája, mely 27 éve dolgozik Magyarország természeti kincseinek védelméért. Az alapítvány a globális hálózat nemzetközi törekvéseivel összhangban dolgozik, de a hazai igények alapján meghatározott célkitűzéseket követ. Munkája során négy kiemelten fontos területre koncentrál: éghajlatváltozás és energia, erdők védelme, folyók és vizesélőhelyek megőrzés, illetve őshonos nagyragadozóink védelme.
Forrás: WWF Magyarország      fotók: Bognár Mária 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top