Close

Felvidékre utaznak a magyar múzeumok

A 2017 márciusában indult Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programsorozat 14 magyarországi állomást követően június 20-án ezúttal határon túlra, a szlovákiai Udvard községbe érkezik interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal.

Az országos múzeumnépszerűsítő program célja, hogy élményszerű, látványos és tartalmas foglalkozásokon keresztül közelebb hozza a múzeumok világát a diákokhoz és a pedagógusokhoz egyaránt, ízelítőt adjon számukra abból a színes palettából, amely hazánk kulturális kincseit, örökségét és értékeit hordozza. A Mozaik Múzeumtúrához már több mint 300 hazai múzeum csatlakozott, az iskolai edukációs program pedig nagy sikerrel már közel 6000 gyerekhez jutott el az elmúlt 2 tanévben.
Az összeállított programok a legkülönfélébbek, a repülést szimuláló VR szemüvegtől az interaktív hangszerbemutatón át, az apródképzőn és a harcalaki kiképzésen keresztül egészen a kézi kapcsolású telefonközpont használatáig. Emellett a Reformáció 500 emlékévhez kapcsolódóan Balatoni József, Jocó bácsi vetélkedőjén is részt vesznek a gyerekek, illetve a témával már előzetesen foglalkoznak és kiselőadásokat, produkciókat állítanak össze, amelyeket a rendezvény napján diáktársaik előtt mutatnak be.
A Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásából, a Néprajzi Múzeum és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásával, a Felelős Szülők Iskolája szakmai szervezésével megvalósuló játékos múzeumpedagógiai foglalkozások a 10-14 év közötti korosztályt szólítják meg, akikből a jövő múzeumlátogatói lesznek.
Az osztályok a kialakított helyszíneken párhuzamosan több állomáson kalandozhatnak történelmünkben, hagyományainkban, a természettudományok vagy éppen a művészetek világában. A programsorozat célja, hogy interaktív, játékos eszközökkel, kedvcsináló foglalkozásokkal „divatba hozza” a múzeumlátogatást: ösztönözze a diákokat, tanárokat és ezáltal a szülőket is a múzeumi programkínálat felfedezésére.


A Postamúzeum utazó foglalkozásán a gyerekek bepillantást nyerhetnek a telefonálás közel 140 éves történetébe, és egy működő kézi kapcsolású telefonközpont használata közben megismerkedhetnek a telefonálás hajdani szépségeivel és rejtelmeivel, a telefonos kisasszonyok nehézségekkel teli munkájával. Az iPhone-ok korából furcsa visszatekinteni azokba az időkbe, amikor még hosszú várakozás előzte meg a telefonbeszélgetéseket, és gyakran recsegett, zúgott a vonal, de a gyerekek nagy örömmel fedezik fel a távbeszélő-kezelés feladatait, kapcsolják és bontják a vonalakat.
A Katonai Emlékpark Pákozd az 1848/49-es szabadságharc témakörét állítja középpontba, császári és honvédségi ruhába öltözteti a diákokat, majd miután megkapták kiképzésüket a szabadságharc harcalaki mozzanataiból, szivacsszuronnyal ellátott fafegyverrel a kezükben „indulhatnak a csatába”, mindemellett pedig sok érdekességet megtudhatnak a huszárok életéről.
A Reptár – Szolnoki repülőmúzeum a magyar katonai repüléstörténet különböző fejezeteit fogja feleleveníteni, VR (virtuális valóság) szemüvegeken keresztül hozza el a vadászrepülőgépek világát, légiharcot indítanak az osztályteremben egy MiG-29-essel, illetve egy Puma századjelvényt is kiraknak majd.
A programról bővebben a www.mozaikmuzeumtura.hu és awww.facebook.com/mozaikmuzeumtura oldalakon lehet tájékozódni.

Forrás: Mozaik Múzeumtúra

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top