Close

Srí Lanka – maga a csoda

Varsó és Krakkó után Budapestre is elhozta különleges programkínálatát a Srí Lankai Turisztikai Promóciós Iroda. Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon egy csodaszép trópusi sziget India partjaitól délkeletre. A könnycsepp alakú szigetország ma is a világ egyik leghíresebb teatermelője. Marco Polo, minden idők egyik leghíresebb utazója a világ legpompásabb szigetének nevezte, amikor 1292-ben elérte Srí Lanka partjait.

A kelet-európai bemutatkozás budapesti állomásán Madubhani Perera, a Srí Lanka-i Turizmusfejlesztési Iroda marketing igazgatója a természeti szépségek, a történelmi és vallási emlékek, a vadvilág, az aktív turizmus mellett az egészséges életmóddal kapcsolatos turisztikai termékeket emelte ki.
„Srí Lankán sok a turistacsalogató helyszín. Lenyűgöző hegyek, gyönyörű strandok, tea ültetvények, varázslatos városok és több mint 2000 év történelmének szent helyei várják az ide látogatókat”- mondta.
Srí Lanka buddhista kultúrához és valláshoz köthető történelmi épületei közül a legkülönlegesebb a három legendás város – Kandy, Anuradhapura és Polonnaruwa – formálta kulturális háromszög. Mindhárom település a világörökség része, hiszen több ősi templom, barlang, palota és erődítmény romjai is megtalálhatók itt. Srí Lanka nevezetessége még a Sinharaja erdő, ahol a Szent-hegy is van. A nyolc világörökség egyike a több mint ezer éves Sigiriya sziklaerőd is. Az Oroszlánszikla bazalttömbje kétszáz méter magasan emelkedik a srí lankai dzsungel fölé. A Minneriya Nemzeti Parkban található a legnagyobb elefánt-csoportosulás, a Yala Nemzeti Parkban pedig a legtöbb leopárd.


Srí Lankát folyók tucatja szeli át, amelyek különböző vízi sportok, mint például kenu, rafting és más folyami sportok számára alkalmasak. A Kelani folyó vízesése alatt, Kitugala városa a barlangászok terepe. A Mirassa partszakaszon különleges vízi állatokat lehet szemügyre venni. Bálnalesre a decembertől áprilisig tartó vándorlási időszak a legmegfelelőbb, hiszen ekkor az ámbrás cetek és kékbálnák nagyon közel úsznak a parthoz. A vizekben delfinek és számos fajta teknős él.
A turizmus Sri Lanka harmadik legnagyobb devizatermelő ágazata, a külföldön dolgozó Srí Lankai munkavállalók deviza átutalásait és a ruházati ipar bevételét követően. Az elmúlt évben a turizmus 3,5 milliárd USA dollár bevételt hozott az országnak. Kelet-Európa növekvő piac Srí Lanka számára. Sri Lankára a legtöbb turista a szomszédos Indiából, valamint Kínából és az Egyesült Királyságból érkezik. Magyarországból tavaly csaknem 5000, idén négy hónap alatt pedig 2500 turista kereste fel Srí Lankát. A sziget fővárosa, Colombo mind a Qatar Airways, mind a SriLankan Airlines légitársasággal egy átszállással elérhető.
Bognár Mária

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top