Close

Karácsony Gergely száznapos programjának legsürgetőbb feladatait ismertette

Száznapos programjának legsürgetőbb feladatait ismertette az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szombaton Budapesten.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az árnyékkormányának tagjaival folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ez a néhány lépés visszaviszi Magyarországot Európába és segít felépíteni egy igazságosabb, demokratikusabb, mindenkinek élhető és minden állampolgárt egyenrangú polgárként tisztelő új köztársaságot.
Azt mondta, száznapos programból volt már több Magyarországon; nem türelmet kérnek a választóktól, hanem sok munkát ígérnek nekik.
A program nulladik pontjaként beszélt arról, hogy helyreállítják és kialakítják a társadalmi párbeszéd intézményrendszerét.
„A semmit rólunk nélkülünk elvét szeretnénk alkalmazni az élet minden területén” – fogalmazott. Hozzátette: a sikeres kormányzás alapelve, hogy egy terület megváltoztatását a szakmai szereplőkkel, a társadalmi szervezetekkel, a lakossággal egyeztetve kell megtenni. Egyeztetéseket ígért „az Orbán-rendszer kárvallottjainak”, a devizahiteleseknek, a Quaestor-károsultaknak és mindenki másnak is, aki az elmúlt nyolc év vesztese volt.
Első feladatként beszélt arról, hogy gyermekvédelmi programot indítanak, emelik a családi pótlékot, helyreállítják a gyermekvédelmi hálózatot, megvalósítják a nyári szünetben a közétkeztetést.
Karácsony Gergely a korrupció felszámolása érdekében tett lépések közé sorolta, hogy Magyarország azonnal csatlakozik az európai ügyészséghez, létrehozzák az antikorrupciós ügyészséget és biztosítják a közérdekű adatok teljes nyilvánosságát.
A politikus közölte, azonnal felmondják a Paks II. szerződést és társadalmi párbeszédet kezdenek az energiapolitikáról.
A miniszterelnök-jelölt azt mondta, az egészségügyben is azonnali és sürgős lépésekre van szükség: pluszforrások biztosításával talpra kell állítani a sürgősségi ellátást, költségvetési átcsoportosítással csökkenteni kell a várólistákat, valamint 50 százalékos béremelés kell a szakápolóknak és szakszemélyzetnek.
Karácsony Gergely az oktatás területén az első száz napban megteendő lépések között beszélt arról, hogy már szeptembertől visszaállítják a tanszabadságot, minden pedagógus abból a tankönyvből taníthat, amelyet a legjobbnak tart. A szeptemberi tanévkezdés előtt növelni fogják az állami férőhelyek számát a felsőoktatásban, valamint eltörlik a tandíjból származó, azaz a Diákhitel 2.-adósságokat.
Jóléti csomagként beszélt arról, hogy az első száz napban döntenek a minimálbér adómentességéről, a minimálnyugdíj megduplázásáról, a 13. havi nyugdíj bevezetéséről a következő évtől.
Azonnal felfüggesztik az uniós pályázatok kifizetését, mert a kormány nem jó helyre tette a forrásokat – jelentette ki. Elmondta, a még ki nem fizetett forrásokat felülvizsgálják és új pályázati rendszert indítanak annak jegyében, hogy a lehető legközelebb vigyék az emberekhez ezeket a pénzeket.
Karácsony Gergely szerint morális adóssága van Magyarországnak a családon belüli erőszak felszámolásában, ezért kormányra kerülve azonnal elindítanák az isztambuli egyezmény ratifikálását.
Arra a felvetésre reagálva, hogy az Index-információi szerint létrejött a visszaléptetésekről szóló megállapodás az MSZP-Párbeszéd és az LMP között, Karácsony Gergely azt mondta, általános megállapodás nem jött létre a pártok között, volt néhány LMP-s jelölt, aki fontosabbnak érezte az ország ügyét, mint a sajátját.
Kitért arra, tudomása szerint az LMP miskolci jelöltje visszalépett Varga László (MSZP-Párbeszéd) javára, illetve óbudai jelöltjük is visszalépett Szabó Tímea (MSZP-Párbeszéd) javára. Ezzel párhuzamosan – folytatta – Szekszárdon Harangozó Tamás (MSZP-Párbeszéd) lépett vissza az LMP-s Hadházy Ákos javára.
Arról is kérdezték a véleményét, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint ha az LMP miatt az ellenzék akár csak egy választókerületet is elveszít, akkor az LMP azt nem tudja megmagyarázni a választóinak. Karácsony Gergely közölte, szerinte győzni fog az ellenzék, és reméli, az LMP szavazói érteni fogják, hogy az esélyes jelöltre kell szavazni a választókerületekben, ott is, ahol nem sikerült megállapodni.
Arra a kérdésre, hogy győzelem esetén tudnák-e támogatni Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét, az MSZP-Párbeszéd jelöltje azt mondta, az ország érdeke azt kívánja, hogy megújítsák az országot, ehhez a programhoz pedig saját magát tartja a legalkalmasabbnak.
Volt kérdés arról is, hogy Kövér László házelnök egy lapinterjúban arról beszélt, az ellenzék csalásra készül vasárnap. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, nagy fejlődés, hogy a fideszes politikus nem kötelet ajánl a változást akaró embereknek, úgy látszik, ő is képes a fejlődésre. Kövér László sokat fog pihenni a választás után, mert nem lesz olyan komoly feladata, amely megterhelné a gondolatait – tette hozzá.

***

Fidesz: Karácsonyék júliusban már az érkező migránsokat üdvözölnék

 

Karácsonyék júliusban már az első betelepítésre érkező migránsokat üdvözölnék – közölte a Fidesz az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének szombati nyilatkozatára reagálva az MTI-vel.

Karácsony Gergely az árnyékkormányának tagjaival folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón száznapos programjának legsürgetőbb feladatait ismertette. Úgy fogalmazott, ez a néhány lépés visszaviszi Magyarországot Európába és segít felépíteni egy igazságosabb, demokratikusabb, mindenkinek élhető és minden állampolgárt egyenrangú polgárként tisztelő új köztársaságot.
A Fidesz közleményében azt írta: Karácsony Gergely és Soros embereiből álló árnyékkormánya az első 100 nap végére már ott tartana, hogy a Soros-birodalom minden kívánságát teljesítené. Lebontanák a kerítést, rábólintanának a kötelező kvótára, és júliusban már az első betelepítésre érkező migránsokat üdvözölnék.
Brüsszel ugyanis már a nyáron át akarja erőltetni a kötelező kvótát, ami alapján Magyarországra azonnal évi tízezer migráns jutna – tette hozzá a kormánypárt.

MTI

A fotón: Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök jelöltje és Molnár Gyula, az MSZP elnöke feldíszít egy karácsonyfát az MSZP-Párbeszéd Legyen Karácsony! című flashmobján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2018. április 7-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top