Close

Bejutni az USA-ba

ecs 01

Ujjlenyomat és fényképkészítés a belépni szándékozóról a JFK (New York) repülőtéren.

Az USA-ba nem egyszerű bejutni. Ezúton hívnám fel a jogvédőink figyelmét, hogy érvényes utazási okmányokkal (útlevél, ESTA engedély birtokában) a hatóságok az útlevélellenőrzéskor mindenkitől ujjlenyomatot vesznek, mindkét kézről, aztán fényképfelvételt is készítenek, amit azért is érthetetlen, mert az útlevél fényképes részét eleve lemásolják. Ja, és mindezek ellenére, és most idézzük az ESTA-t: „Az utazás jóváhagyása nem jelenti biztosítékot arra nézve, hogy beléphet az Egyesült Államokba: erről a megérkezéskor a belépési helyen a Customs and Border Protection (CPB) tisztje dönt.” Magyarul: hiába minden, még a határról is bármikor visszaküldhetnek, ha valami nem tetszik a határőrnek.

De kezdjük az elején, személyes tapasztalatommal.  A bécsi nagy gépre való felszálláskor a szokásos csomagellenőrzés és a kapun való áthaladás után a becsekkoláskor még kiemeltek 4-6 utast, akiknek egy másik biztonsági ellenőrző ponton kellett megjelenniük, elvették a beszállókártyájukat, s ismét ellenőrizték őket, s a kapun áthaladás után hasukra tettek egy csíkot, azt lehúzták, vagyis bőrmintát vettek, azt egy gépbe betették, a táskájukat kipakolták, a mobil telefonjuk hátuljáról is mintát vettek! Ezek az utasok fehér emberek voltak, vagyis nehezen nézhetőek iszlamista terroristáknak.

Na de mi van a belépéshez szükséges ESTA engedélyben? A legrészletesebb születési-, lakás-, munkahelyi, elérhetőségi adatokon túlmenően kíváncsiak, volt-e más ország állampolgára, vagy kettős állampolgár-e, kábítószerélvező vagy szenved-e fertőző betegségekben a kolerától a sárgalázig, hosszú a lista. Részletes kérdéseket tesznek fel, elítélték-e vagyoni-, kábítószer-birtoklási, terrorista tevékenységben, szabotázsban, vagy népírtásban.

Mielőtt félreértés esnék: mindezt a jogvédőinknek szántam, hogy tiltakozzanak az emberi jogok megsértése ellen a demokrácia legelismertebb zászlóvivőjénél. Mert egyébként egyetértek az USA szigorú határellenőrzési gyakorlatával! Igenis jól meg kell nézni, kit, miért engednek be az országuk területére. Ellentétben az EU migráns-simogató felháborító gyakorlatával, hogy engedik, sőt elősegítik százezrek mindenfajta ellenőrzés, papír nélkül beáramlását a zöldhatáron és a tengeren át. Az USA-ban nem engedik, Európában elősegítik a csendes honfoglalást!

Sajnos, a veszélyt a politikain kívül fokozza az egészségügyi is, a járványveszély, hiszen az európai ember védtelen a trópusi, afrikai, ázsiai eredetű betegségek jó részével szemben. A magyar utazók is tudják, hogy számos országba kötelezik őket védőoltások beadására. Az afrikai, ázsiai migránsokat a határon senki sem vizsgálja meg.
Az csak hab a tortán, hogy sem húst, sem növényt, sem agrárgazdasági terméket nem lehet bevinni az USA-ba.
No, mit mondjunk erre? Azt, hogy ebből a szempontból, ez egy normális ország… És az Európai Unió?

Egerszegi Csaba

A kép: ujjlenyomatvétel és fényképkészítés a belépni szándékozóról a JFK (New York) repülőtéren

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top