Close

Leengedik a Tisza tavat

tisza tocimlap

 

A biztonságos üzemeltetés és az árvízvédelem miatt a téli időszakra csökkentik a Tisza-tó szintjét. Egy centiméter csökkentéséhez egymillió köbméter vizet kell leengedni. A téli vízszint beállítása a halászati hasznosító, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és a Kötivizig együttműködése alapján készített monitoring szakmai terv szerint történik.

Fejes Lőrinc, a tavat kezelő igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke az MTI-vel közölte: az ütemterv szerint a nyári 725 – plusz-mínusz 5 – centiméteres vízszint november 20-ra 615 centiméterre csökken, így a tó téli vízszintje a továbbiakban 620 centiméter körül lesz. Hozzátette: a vízszintcsökkentés ütemét módosíthatja egy kialakuló-levonuló árhullám.

A szakaszmérnök tájékoztatása szerint azért van szükség a csökkentésére, mert a téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindig nagyobb kockázat. Elmondta: az árhullámban a jégtömeg felszakadva – hullámverésszerűen – az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva pedig a Kiskörei Vízlépcsőt is veszélyezteti. A jeges árhullám a tározó körül lévő 13 település élet- és vagyonbiztonsági kockázatát is növeli – jegyezte meg Fejes Lőrinc. Ebből a szempontból a Sarud és Tiszanána közötti partszakaszok a legkritikusabbak, valamint a tározó legszűkebb része, a tiszaderzsi szűkület. A téli vízszinttartomány beállításával a kockázatok elfogadható mértékűre csökkenthetők.

Magyar Távirati Iroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top