Close

Kibertámadások Kijevben és Moszkvában

236968 1

A terrorozmus egyik új műfaja, a számítógépes rendszerek elleni újabb kibertámadás érte kedden Ukrajnát és Oroszországot is. Ezúttal az ország déli részén lévő Odessza nemzetközi repülőterének információs rendszere és a kijevi metró bankkártyákkal történő fizetési lehetősége bénult meg. Oroszországban pedig hírügynökségek oldalait fagyasztották be és zsarolták meg az üzemeltetetőiket.

Hackertámadás miatt az olvasók kedden nem tudtak hozzáférni az Interfax orosz hírügynökség, a szentpétervári Fontanka hírportál és a Novaja Gazeta című napilap online anyagaihoz.Jurij Pogorelij, az Interfax igazgatója a Facebook-oldalán közölte, hogy számítástechnikai szakemberek dolgoznak a „példátlan vírustámadás” elhárításán. A Fontanka a Telegram üzenetközvetítőn működő csatornáján súlyos műszaki hibákról számolt be, amelyek elhárítása órákig is letarthat. A Novaja Gazeta nem kommentálta a történteket. A moszkvai központú Group-IB kiberbiztonsági vállalat szerint az orosz médiumokat a Badrabbit elnevezésű zsarolóvírus támadta meg. A cég úgy tudja, hogy az áldozatok között ukrajnai célpontok is szerepeltek. A vírus az Interfax esetében a blokkolás feloldásáért 283 dollárt követelt bitcoinban fizetendően.Idén nyáron a Petya vírus 300 dollárt követelt a lebénított komputerek felszabadításáért. Szakemberek később megállapították, hogy a rosszindulatú program szerzői a fizetést követően nem a „túszul ejtett” adatok helyreállítására, hanem azok elpusztítására törekedtek.

 Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a metró a kijevi metró üzemeltetői szerverét érintette a keddi kibertámadás,  a metró továbbra is zökkenőmentesen járt, annak közlekedés szervezését a támadás nem érintette. Sajtóértesülések alapján a júniusban hatalmas károkat okozó Petya zsarolóvírus egy változata támadhatta meg az informatikai rendszereket. Az odesszai repülőtér sajtószolgálatának közleményéből  is az derült ki, hogy a hackertámadás nem érinti a légi közlekedést, viszont az utasok kiszolgálásában hosszabb várakozásra kell számítani, ami miatt elnézést kértek.   
 A 112.ua ukrán hírportál korábban arról számolt be, hogy az infrastrukturális és az egészségügyi minisztérium weoboldalait is megtámadták hackerek. A hatóság szerint nagyszabású hackertámadás nem történt, de elszigetelt esetekről kaptak bejelentést. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is bekapcsolódott a nyomozásba, vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy állami szerveket ért-e kibertámadás. 
    Az SZBU és a CERT-UA információvédelmi különleges szolgálat a napokban már figyelmeztetett egy újabb várható, nagyszabású támadásra. Június 27-én, az ukrán alkotmány ünnepét megelőző napon lendült támadásba a Petya nevű zsarolóvírus Ukrajnában, és villámgyorsan terjedt el az országban, majd annak határain túl is. Az összes érintett ország közül Ukrajnában okozta a legtöbb gondot, megtámadva a számítógépeket mintegy harminc pénzintézetben, köztük a magyar OTP leánybankjában, valamint számos, állami és magánszolgáltató-, illetve gyártóvállalatnál, a Boriszil reptéren, de a leállított csernobili atomerőműben is. Az ukrán kormány közlése szerint a hackertámadás stratégiai létesítmények működésében nem okozott fennakadást. A vírus terjedésének megfékezése két napba tellett, és még további napokba, amíg mindenhol újra működőképessé vált a teljes számítástechnikai rendszer. Augusztus 23-án, az Ukrajna függetlenné válásának ünnepét megelőző napon ismeretlen hackerek újabb kibertámadást indítottak ukrán állami intézmények és fontos infrastrukturális létesítmények informatikai rendszerei ellen. Az akkori támadás nem okozott különösebb fennakadásokat. A CERT-UA szakemberei akkor a Zeusz néven ismert trójai adathalász vírus terjedését észlelték.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top