Close

Október 23 – Budapest

56 os emlekmu 01

Október 23-a a családok ünnepe is,  a 61. évforduló a főhajtás, a megemlékezés, a tiszteletadás mellett a közös élményekről, a szabadság örömteli megünnepléséről is szól – mondta el Kiss Anita, az ünnepségek szevezéséért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtófőnöke. A Terror Háza Múzeum előtti díszünnepségen túl, számos programmal várják a családokat,  díjtalanul:  mozi, múzeum, koncertek és különleges fényfestés is lesz az ünnepi hétvégén.

Kiss Anita hangsúlyozta nagyon látványosnak ígérkezik a fényfestés. Október 22-én a Budapesti Műszaki Egyetem (Műegyetem), valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete, október 23-án pedig a Műegyetem és a Terror Háza Múzeum épülete kap látványos megvilágítást. Hozzátette: évek óta rendkívül népszerű, így idén is lesz Nyitott Parlament, azaz október 23-án 10 órától a családok megnézhetik az Országházban a Szent Koronát, a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot is. 
Kulturális programokkal is készültek, október 22-én és 24-én a Terror Háza Múzeum ingyenesen látogatható. (Az október 23-ai díszünnepség miatt a múzeum zárva lesz)

Nagyobb gyerekekkel javasolják a mozit, ahová díjatalanul lehet menni, október 23-án, 1956-os játék- és dokumentumfilmek vetítése a Corvin, a Tabán, valamint a Kino Café Moziban  ingyenesek. 

Október 22. és november 4. között a 4-es, 6-os, 47-es és 49-es villamosvonal egy-egy ikonikus forradalmi helyszínén – a Móricz Zsigmond körtérnél, a Szent Gellért térnél, a Kálvin térnél, a Széna térnél, a Jászai Mari térnél, a Nyugati térnél, a Blaha Lujza térnél és a Corvin negyednél – korhű ruhába öltözött rikkancsok osztogatnak majd korabeli hírekből összeállított újságot. A 6-os és a 49-es villamosvonalon nosztalgia villamosjáratok is közlekednek majd. 
Október 23-án 17 órától Szabadságkoncert 1956 lesz a Millenáris B csarnokban, fellép mások mellett a Margaret Island és az Irie Maffia is. A belépés ingyenes, de előzetes online regisztráció szükséges hozzá. 
A részletes programok megtalálhatóak, itt az október23. oldalon.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top