Close

Másként látó

matebence001

 

A kilencedik legismertebb magyar a világon –  pedig mégcsak 32 éves. Futott a vágyai után, felrúgta a szabályokat és minden útjába kerülő akadályt. Hitt az álmaiban, egy világban amit és ahogyan csak ő lát. Mindent – másként. Harminc éves Ladajaval és kezdetleges kameráival vonult át a Kiskunságon, különleges építményeivel pedig most már át a világon. Ő Máté Bence a … Fotográfus

Nehéz szavakat farikcsálni mindarra, ami, aki eddig még nem volt. Hasonlítgatni, kiemelni, viszonyítani. Leírni mindazt, ami egyébként őt egyáltalán nem is érdekli. Mert szabályt-felrugó Bence leginkább önmagával és a másként is látható világgal foglalkozik. Rengeteget időt tölt ezzel – hogy minket is beengedhessen és hogy számunkra is láthatóvá tegye. Feltárulhasson előttünk is ennek a másként látásnak a csodája. Mikrovilág, a minket körülvevő természet megannyi mozzanata – számunkra nem is észrevehető pillanatai. Madárvilág – minden ami egy valódi valóság showba csak belefér. A természetben. 

 matebence002

Máté Bence szenvedélye vagy magával ragad, vagy fotelbe ültett minket. Ülni, állni csodálni, mindazt amit a kameráján keresztül meg tud mutatni számunkra, vagy utánozni és utána hasalni, feküdni, guggolni, sárban, fűben motoszkálni.

Mindent díjat megnyert, ahol fotóival indult, volt, hogy ifjúsági és felnőtt mezőnyben egyaránt tarolt. Volt Év fotósa, Év természefotósa, képei bejárták és járják jelenleg is a világot, technikái pedig ép hódítják is azt. Újat alkot, a természetfotózás területén számos újjítását már tanítják és igyekeznek mások is alkalmazni.  

 matebence004

Ha akarjuk mindezt ma már lehet utánozni. Bencének saját tervezésű applikációja van, amelynek köszönhetően bárki madár-leső, természetbe elmélyedő ember lehet. Mobil telefonra letölthetően pontosan tanácsokat ad, főként gyermek lelkű, vagy gyermekcentrikus felnőttek számára – akik bárhol, kertben vagy egy játszótéren is fel tudják állítani a speciális madárlesőket és fotózáshoz szükséges természet-megfigyelő búvóhelyeket. 

Bence, az applikációból befolyot bevételeit gyermek alapítványok számára, jótékony célokra ajánlja fel. 

matebence003

Megszökött a tanórákról, ahogy lehetett abbahagyta az iskoláit és csak álmai után futott. Máté Bence remek fotói a World Press sajtófotó kiállításal közösen láthatóak most a Néprajzi Múzeumban. A világjáró világ kiállítás kísérő tárlata az övé, Láthatatlan címen, 36 alkotását nézhetjük meg. 

A hétköznapjai kalandos pillanatairól, újszerű természet látásáról a Spektrum televíziós csatorna készített három részes filmet. Bence lenyügöző képivilága a filmekben is megjelenik. 

 matebence006

Bence és David Attenborough – Sir Attenborough kezében Bence könyvének angol nyelvű kiadása. 

    

Felhasznált fotók: Máté Bence 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top