Close

A világ sajtó fotói a Néprajzi Múzeumban

worldpress001

 

Magyarországra érkezett a legrangosabb és legnépszerűbb fotókiállítás, a World Press Photo. Az év sajtó fotóiból rendezett tárlat szeptember 21- től, egy hónapon át látható az évek óta megszokott helyszínen, a Néprajzi Múzeumban. A világ mintegy száz nagyvárosát járja be a tárlat és közel négy millió ember láthatja majd a képeket.  

Idén 126 ország 5034 fotóriporterének 80 408 pályázatra beküldött fotójából választotta ki a zsűri a nyertes képeket. A World Press Photo egy független non-profit szervezet, mely 1955-ben alakult, célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A kiállítást megtekintve a látogató jobban megérti, mi zajlik körülöttünk a világban. A képek toleranciára, empátiára, emberségre nevelnek, Erik Jager, a pályázatot szervező alapítvány igazgatója azt emelte ki, hogy a World Press Photo képeit nézve „hihetünk annak, amit látunk”, hangsúlyozva, hogy a világ megmutatása fontos eleme a szólás és a tájékozódás szabadságának. Az előző év eseményeit bemutató képek nagyon fontos történeteket mesélnek el, még ha sokszor nehéz is végignézni a felvételeket – szögezte le Erik Jager.

worldpress002

Részlet a kiállítás anyagából. Forrás: World Press Photo 

Révész Tamás, a kiállítás magyarországi szervezője rámutatott, hogy minden évben változik a zsűri és ezzel a bírálói megközelítés is, de a 80 ezer beérkezett fotón és a másfélszáz kiállított képen látható világ egyik évről a másikra nem változik meg, így nincs mit csodálkozni azon, hogy ez a kiállítás főképp a konfliktusokról szól.

Az idei kiállítás kapcsán két egészen különös együttműködés is megvalósult a magyarországi helyszínen, az egyik:  a Radnóti Színházzal közösen, a társulat több tagja, a kiállított képekről eszükbe jutó szereprészleteket mond el és ezek a jelenetek a tárlat mellett, egy kivetítőn láthatóak. A másik, hogy a World Press Photoval azonos időben, kísérő kiállításként  Máté Bence Láthatatlanul című, 36 természetfotót felvonultató bemutató is látható ugyanitt.

matebence B025135s

Részlet Máté Bence természetfotós anyagából

Nyitvatartás 2017. szeptember 22. – október 23. Kedd, szerda, csütörtök és vasárnap: 10.00 – 18.00 Péntek, szombat, valamint október 22-én és 23-án: 10.00-20.00 Hétfőn zárva (Kivéve október 23-án)

Belépőjegyek: Teljes árú belépő: 2100 Ft Kedvezményes (diák, nyugdíjas) belépő: 1000 Ft Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3 gyerek): 4400 Ft

A belépőjeggyel a Néprajzi Múzeum összes kiállítása megtekinthető.

Forrás: Néprajzi Múzeum, MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top