Close

Magához tért a forint, zuhan a svájci frank: Most ki szeretne Svájci Frank alapú hitelt?

 

Az MNB döntései után emelkedni kezdett a forint a nagy mélységből, a svájci frank pedig új mélypontra került az euróval szemben. Az euró magas szinten stabilizálódott a dollárhoz képest, a tőzsdék továbbra is a magasban, nálunk kismértékben a Mol emelkedik, az OTP csökken.

A forint a múlt héten nagyot gyengült, majdnem 310 volt az euróhoz képest. Tegnap az MNB monetáris tanácsa döntést hozott a további monetáris lazításról: immár a korábbi 0,05 helyett 0,15 százalékot fizetnek a bankok, ha egy napra akarnak az MNB-nél pénzt elhelyezni, vagyis még negatívabb a kamat. Egyúttal a jegybanknál elhelyezhető pénz mennyiségét is korlátozták, mindennek az a célja, hogy a pénz máshol keressen helyet, elsősorban hitelezésre fordítsák a bankok, minél alacsonyabb kamatok mellett.

Euró/forint
Euró/forint

Ez elvileg gyengíthetné a forintot, de miután az eurónak ugyanúgy nincs hozama, ahogy a forintnak sem, fölösleges átváltani, nem következik belőle forinteladási nyomás. Lehet, hogy többen mégis ezt várták, ezért volt nagy mélységben az árfolyam, és ezért pattant most fel 308-ig az euróval szemben.

A svájci frank közben tovább gyengült, egy euró immár 1,155 frankot ér, közeledik a bűvös 1,20-as szint, melyet egykor a svájci jegybank nem tudott tartani. Azóta nagyot fordult a világ: visszatért az euró iránti bizalom, a legtöbb helyen átváltották a svájci frank hiteleket, így a frank iránti kereslet csökkent, és miután a svájci deviza kamata erősen negatív, egyre többen szállnak ki belőle.

Euró/svájci frank
Euró/svájci frank

Az euró a dollárhoz képest is tartósan erős: tartja az 1,20-as szintet. Kissé magához tért az aranyár: 1316 dollárig emelkedett.

Az amerikai tőzsdék még mindig tudtak egy kicsit emelkedni sok napos rali után, de már csak kis mértékben. Európában semmi mozgás, a BÉT-en a Mol emelkedik 0,2 százalékkal 24 590 forintig, a befektetők optimisták lehetnek a közelgő részvényfelaprózással kapcsolatban. Az OTP 0,3 százalékkal esik 10 215 forintig, a Richter és a Telekom nem mozdul.

(forrás: Fellegi Tamás, privatbankar.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top