Close

Írjunk Arany-ul

irjunkaranyul001

Különös és mindenképpen érdekes végeredményeket ígérő irodalmi pályázatot hírdetett a Petőfi Irodalmi Múzeum,  az Arany János Emlék-év Bizottság támogatásával. A pályaművek lényege kell, hogy legyen: írjunk Arany-ul. Értsünkj, érezzünk, gondolkodjunk a költő nyelvén, vagy szellemiségében. Azaz vagy Arany Jánost igézve-idézve, általa inspiráltatva, vagy róla, de mindenképpen újszerűen, a mai generációt is megszólítva. A pályaművek leadási határideje szeptember 30., a pályázat pénzdíjas. 

Az Arany János-emlékév keretében, a 200 éve született költő, irodalomszervező és kritikus lírai és kritikusi örökségére megemlékezve, a Petőfi Irodalmi Múzeum nyílt pályázati felhívást tesz közzé Arany János életműve által inspirált szépirodalmi és kritikai művek alkotására – írja közleményében a múzeum. A feltételek: 2017. április 30. és 2017. szeptember 30. között született alkotásokkal lehet indulni, három kategóriában. Az első. a  Lírai és kisepikai művek, ide olyan Arany János sokműfajú szépírói életművéhez kapcsolódó lírai és kisepikai alkotások benyújtását várják, amelyek reflektálnak Arany írói témáira. Pályázni maximum három, még nem publikált művel lehet. A második kategória az Esszé, tanulmány,  kritika címet kapta, ahova olyan kortárs, 2014 és 2017 között megjelent műről írott esszék, tanulmányok és kritikák nevezését várják, amelyek Arany János bírálói attitűdjének, kritikaeszményének szellemében látnak napvilágot, amelyek a szellemi önmeghatározást és az autorizációt kortárs olvasatként is működtetik. A beadandó művek terjedelme minimum 20.000 maximum 40.000 karakter lehet. A harmadik kategória az Oktatási segédanyagok, ide a középiskolai és az egyetemi oktatás számára jól hasznosítható, fiatal olvasók és diákok igényeihez alkalmazkodó, új szempontokat felvető, az Arany-életmű értelmezését elősegítő dolgozatokat várnak, minimum 20.000 maximum 25.000 karakter terjedelemben.

Díjakat kategóriánként osztanak majd. A I. díj 300.000 Ft, II. díj 200.000 Ft III. díj 100. 000 Ft – írja a Petőfi Irodalmi Múzeum.  A zsűriben helyet kapott Ács Margit író, esszéista, műkritikus, Arató László magyartanár, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Garaczi László író, költő, műfordító, Gintli Tibor, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatója, Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár.

A pályamunkákat az egyszovalakolteszet@pim.hu várják.

 

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum 

Fotó: inda fotó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top