Close

Botka: az igazságosságra épülő új baloldali politikára van szükség

Az MSZP kongresszusa megválasztotta a párt miniszterelnök-jelöltjének Botka László szegedi polgármestert 2017. július 27-én. Fotó: MTI (illusztráció)

Az igazságosságra épülő új baloldali politikára van szükség – jelentette ki az MSZP miniszterelnök-jelöltje szombaton Szegeden.

Botka László az Igazságos Magyarországot! címet viselő konferenciát követően kifejtette, a legnagyobb problémának azt tartja, hogy Magyarország igazságtalan országgá vált hét év fideszes kormányzás után. Hozzátette: a felmérések szerint a magyarok 80 százaléka is osztja ezt a véleményt.
A politikus közölte, a tanácskozáson mintegy százan, az új baloldali értelmiség meghatározó képviselői, társadalomkutatók, filozófusok, jogászok, valamint az MSZP korábbi és jelenlegi vezetői – Molnár Gyula, Tóbiás József, Mesterházy Attila, Hiller István – vettek részt, valamint megjelent és a vitához hozzászólt Karácsony Gergely, a Párbeszéd elnöke, Zugló polgármestere.
Botka László elmondta, felkérte a jelenlévőket és miden kormányváltást akaró demokratát, hozzák létre a patrióta demokraták értékközösségét. Ennek érdekében tíz pontot fogalmazott meg, amelyek közül az első szerint 2018-tól a tehetősebbeknek jobban ki kell venniük a részüket a közteherviselésből.
A szocialista politikus leszögezte, Magyarország demokrácia, nem autokrácia vagy diktatúra, és az Európai Unió teljes jogú tagja, nem pedig Oroszország csatlósa.
Olyan prosperáló országot kell teremteni, amely a fiatalokat itthon tudja tartani – hangsúlyozta a szegedi polgármester, hozzátéve, egy ember előrejutását nem befolyásolhatja, hogy milyen családba született, csak a tehetsége és a szorgalma.
Leszögezte, véget kell vetni a féktelen korrupciónak, minden állampolgárra kivétel nélkül ugyanazok a törvények kell, hogy érvényesek legyenek.
A környezeti értékek megóvása érdekében a megújuló energia használatára kell fektetni a hangsúlyt – tudatta a politikus.
Az egészségügy és az oktatás borzasztó állapotban van, azonnal rendbe kell tenni e területeket. A felesleges stadionépítések és szimbolikus gigaberuházások helyett az állampolgárokra kell költeni a pénzt – mondta Botka László.
A nők társadalmi helyzetének javítása nem várhat tovább, azonos munkáért azonos bért és megbecsülést kell kapniuk – hangsúlyozta.
Az MSZP miniszterelnök-jelöltje úgy látja, a legfontosabb kérdésekben a kormányváltást akarók egyetértenek. Hozzátette: a következő kormány ebből az egyetértésből fog szárba szökkenni.
A szocialista politikus elmondta, a programjának alapelveit felvázoló tíz pontot átadta Karácsony Gergelynek, aki hozzászólásban kifejtette, “Botka László mellett szívesen küzd egy igazságos Magyarországért, ellene pedig nem”.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top