Close

Szabadság hídfoglalók

szabadszabadsaghid

Ebben az évben utoljára, ismét lezárják a budapesti Szabadság hidat. Fővárosi piknik lesz itt szombaton és vasárnap, gururló zongorával, egy különös, sok embert igénylő rekord kísérlettel, híd festéssel és számos más, értékes programmal, jógával, zumbával és japán dobokkal.  A szervezők a szokásos fel- és elszabadult Szabadság-hídi hangulatot ígérik. 

A tavaly, a felújítás miatti forgalmi lezárásokból alkalomszerű hétvégi hídfoglalások lettek, a hídfoglalásokból szépen lassan gyakorlat, majd a gyakorlatból, egy kérés: kérjük szépen az idén is, 2017-ben had legyen miénk a híd. A Fővárosi Önkormányzat engedett és négy hétvégére lezárta a forgalmat, fesztivál, piknik, ücsörögő és ácsorgó programoknak helyett adva, szabad lett a Szabadság híd. Ebben az évben, ezen az augusztusi hétvégén utoljára nyítják meg a hidat csak a gyalogosoknak és zárják le, korlátozva még a villamosok forgalmát is, a híd-fesztiválozóké lesz a híd. A VALYO, azaz a Város és Folyó Egyesület, azonnal magáénak érezte az ügyet. 2011 óta foglalkoznak a közterek közösségi értelemben vett fel- és megújításával, így a híd szabadsága természetszerűleg lett még tavaly közügyük. Szándékuk, hogy a városlakók ne csupán elfogadják az őket körülvevő tereket, hanem valódi értelemben véve is használják. Ehhez igyekeznek folyamatos programokat és élményeket biztosítani. Véleményük szerint a jó köztér ott kezdődik, ahol a sok értelmetlen korlátozás véget ér és : „ahol nem drága a kávé,vagy a sör és keveset kell tenni,hogy élvezhesd a hely adottságait”  A Szabadság híd abszolút megfelel ezeknek. A forgalom korlátozás szombaton reggel lép életbe és vasárnap estig tart. A felSzabadultság pedig ugyaneddig. A szervezők és spontán szerveződések folyamatos programot ígérnek erre a két napra és valódi fesztivál hangulatot. Lesz például ” rajzolj a hídon, vagy a hídra ” kréta program, de fellépnek amatőrök és népszerű előadók – Söndörögő együttes, a Taiko Hungary Japándob Egyesület, a Ratty Jazz Band.  

mrpiano001

( Begurul majd egy zongora is a Szabadság hídra szombaton, ő Mr.Piano. Fotó: Mr. Piano) 

 A híd-hétvége talán legkiemelkedőbb esemény mégis egy rekorord kísérlet lesz, a „Bújj-Bújj-Zöldág„. Várják valamennyi elszánt érdeklődőt, aki még emlékszik gyermekkora kedves játékára, a bújj-bújj-zöldágra. A szervezők, már most kis „levelecskének” szólítják a résztvevőket, a karokból font aranykapu pedig a pesti Fővám tértől a budai Gellért térig kell hogy tartson majd szombaton este. A pajta, azaz a karok tömeg bizonyosan nem szakadhat le, amíg a sor össze nem áll a hídon. Világrekord lesz ha sikerül, 334 méternyi ember nyit majd aranykaput a Gellért térig egymásnak. A rekordkísérlet fő attrakcióját pedig egy guruló zongora kíséri majd. Mr. Piano játsza különös hangszerén a jól ismert gyermekdalocskát.

Megint minden egyben lesz, hogy újra egy feledhetetlen programban legyen része, minden résztvevőnek.  A Bújj-Bújj rekord szervezői a Gibbon Games csapata, akik elhíresültek már korábbi programjaikról, mint például a Kő-papír-olló bajnokságról, vagy a Papírrepülő-hajító Országos versenyről. Céljuk mindig ugyanaz: be- és megmutatni a tereket és az embereket egymásnak. Tíz fős csapatuk filozófiája: élhető élet, vagy még pontosabban fogalmazva, az élet élhető: „játékaink során újraértelmezzük a minket körülvevő épített teret, így zökkentve ki az embereket a hétköznapok szürke világából. A játékok minden érdeklődő számára elérhetők, nem kell hozzájuk felszerelés vagy szakértelem és mindig ingyenesek ” – mondják magukról. 

A Szabadság híd 2017-es, városi forgalom számára történő visszafoglalása vasárnap élfél körű várható.

Fotó: MTI, Mr. Piano

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top