Close

Elfogták a francia katonákat gázoló BMW-s merénylőt

Rendőrök helyszínelnek a támadás helyszínén Párizs Levallois-Perret nevű külvárosában. Fotó: time.com

A francia rendőrség csütörtöki közlése szerint a férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy BMW-vel katonák egy csoportja közé hajtott Párizs közelében, egy 37 éves algériai, aki ismert volt a rendőrség előtt gyanúsítottként kisebb bűncselekményekben, de nem mint radikális eszmékkel rendelkező személy – írja a Time online kiadása.

Hamou Benlatreche legálisan élt Franciaországban, és soha nem ítélték el egy bűncselekmény miatt sem – mondta el egy az esetbe bevont rendőrségi tisztviselő az AP hírügynökségnek. Az anonimitás állapotában beszélt, mivel folyamatban lévő vizsgálatról nem beszélhet. A rendőrség nem fedte fel a támadás indítékát.
Benlatreche neve a lakás postaládáján volt egy épületben Bezons külvárosában, Párizstól északra, amit a rendőrség szerda éjszaka megtalált.
Hat katona sérült meg a keddi incidensben, bár egyikőjüknek sincs életveszélyes sérülése.
Benlatrechét elfogták Észak-Franciaországban egy hajtóvadászat során egy autópályán – közölte a rendőrség. A rendőrök tüzet nyitottak az elfogás alatt, hogy megfékezzék őt, és megsebesült egy tiszttel együtt, akit egy elkóborolt rendőrségi golyó talált el – közölték a rendőrök. A gyanúsított kórházba került, de a rendőrség nem közölt új információkat az állapotáról.
Egy rendőrségi gyakornok, akit csak keresztnevén Laurentként azonosítottak, a Europe 1 rádiónak elmondta, hogy mialatt az autópáyán vezetett Párizstól északra, észrevette, hogy egy autó teljes sebességgel halad, sérült szélvédővel, motorháztetővel és elülső lökhárítóval.
Azt gondoltam: „furcsa … a jármű rendszámát el fogom venni” – mondta el.
Mohammed Benlatreche, aki magát mint Mohammed Benlatrech nagybácsikájaként azonosította, a BFM televíziónak azt mondta, hogy az unokaöccse gyakorló muzulmán volt, aki azt mondta családjának, hogy sofőrként dolgozik kézbesítés céljából és az Ubernek.
Elmondta, hogy „megdöbbent”, amikor meghallotta a hírt. „Nem volt hihető, hogy ő volt.”
Azt mondta, hogy unokaöccse soha nem mutatta a radikalizálódás jeleit.
A terrorizmusellenes ügyészek a biztonsági erők gyilkossági kísérletének lehetséges vádjairól szóló vizsgálatot indítottak kapcsolatban egy terrorista vállalkozással – közölte a párizsi ügyészség irodája.
A hatóságok elmondták, hogy a sofőr szándékosan belevezette BMW-jét katonák egy csoportjába, amikor ők egy Párizs Levallois-Perret nevű külvárosában lévő épületből kiléptek, hogy beszálljanak a járművekbe egy új műszakhoz. Az épületet állomáshelyként használják katonáknak franciaországi műveletekhez, hogy kiemelt helyszíneket védjenek. Ez volt a legutóbbi, ami a francia biztonsági erőket célzó támadások zavaróan ismerős módszerévé vált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top