Close

Üdvözlet a rendőrségtől

europolmikulas

 

Ahoj Adrian, Hi David, Szervusz Tibor – kedélyesen és udvarias módon köszönti és körözi bűnözőit idén az Europol idén. Nyári kampányukban valamennyi, kiemelten veszélyes bűnözőnek képeslapot küldtek weboldalukon keresztül. Magyarországról Kosztadinov Viktor és a magyar származású Foco Tibor kapott ilyet, egyiküket kábítószerrel való visszaélés miatt, másikukat pedig emberölés vádjával keresi Európa legmagasabb színtű rendőri szervezete.

A bűnözők kézrekerítésével kapcsolatosan,különöset gondolt idén az Europol: ha a nyilvánosság fokozott bevonásával dolgoznak tovább, a jövőben nagyobb eredményre juthatnak eredménytelennek vélt ügyeikben is. Így képeslapot írtak keresett bűnözőiknek. Szellemesen, szokatlan hangvételben, mindenki számára személyre szólón írtak értesítéseket. 21 nyelven, 21 ilyen kis üdvözletet készítettek, bízva abban, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a szökésben lévő bűnözőkre.

Csipős gulyás és lovas betyár invitálja haza Kosztadinov Viktort, akit kábítószerrel való visszaélés miatt köröz az Eurorpol.

 europolnyarviktor

„Kedves Viktor, tudjuk, hogy szereted a csípős ételeket, ezért egy speciális gulyáslevest készítettünk neked! Gyere vissza! Üdvözlettel: a rendőrség”.

Mivel a címzettek lakhelyét és elérhetőségét természetesen jelenleg még maga az Europol sem tudja, abban bíznak, hogy szokatlan kapmányuk felkelti az emberek figyelmét és hátha felismerik valahol a keresett személyeket. Az Europol tavaly indította weboldalát, ahol a legkeresettebb bűnözők felderítésében kéri a lakosság segítségét. Akkor 45 nevet tartalmazott a lista, ami azóta 36 főre szűkült. A rendőri szervezet adatai alapján, tavaly 36 körözött személy került kézre, 11 közülük kifejezetten a weblapnak köszönhetően.

 europolweblap01

Az Europol körözési listája a szívélyes hangvételű képeslapoktól eltekintve, nagyon is komoly és komolyan veendő. Jelenleg is 36 személy szerepel rajta, közülük 3 magyar állampolgár és egy magyar származású osztrák, illetve szlovák. A képeslappal megkeresett Kosztadinov Viktoron túl, keresik Plank Zoltánt, akit szándékos emberöléssel, súlyos testi sértéssel, szervezett lopással és fegyveres rablással vádolnak, valamint Bánáti Attilát, aki ellen kábítószerek és pszichotróp anyagok tiltott kereskedelme miatt adtak ki európai elfogatóparancsot. Itt szerepel még Ausztria legkeresettebb bűnözője, a magyarul beszélő, osztrák állampolgárságú Foco Tibor, őt szándékos emberöléssel és súlyos testi sértéssel vádolják. Ugyancsak körözik a magyar gyökerű, de szlovák állampolgárságú Szűcs Henriket, akit zsarolással és védelmi pénz behajtással vádolnak. A rendőrségi oldal tizenkilenc nyelven érhető el, részletes leírással és fényképpel mutatják be a szökésben lévő bűnözőket. A honlapon lehetőség van akár név nélkül információt szolgáltatni az elkövetőkről. A rendőrség abban bízik, hogy mostani akciójuk meghozza a várt eredményt és őszre újra csökken a körözött személyek száma. 

Hátha megkapják a képeslapot. 

Forrás: MTI, Euorpol

Fotók: Europol

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top