Close

Ezüstszombat az arénában

fina milak

Hosszú Katinka a nők 200 méteres hátúszó, Milák Kristóf férfi 100 méteres hátúszásban szerzett ezüstérmet a 17. FINA vizes világbajnokságon, Budapesten. Kapás Boglárka, Cseh László és a vegyes gyorsváltó pontszerző helyen végzett.

Finiséhez közeledik a FINA 17. vizes világbajnoksága, ennek megfelelően nagyüzem volt a Duna Arénában. A magyarok természetesen Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Cseh László és Milák Kristóf szereplését várták a legizgatottabban. Először Hosszú állt rajtkőre a 200 hát döntőjében, s nem tűnt számára egyszerűnek, hogy eleget tegyen az éremre éhes magyarok várakozásának.

Mert ugyan a kazanyi világbajnokságon bronz-, a riói olimpián ezüstérmet szerzett ezen a távon, mindig újabb és újabb tehetséges vetélytársak tűntek fel. Nem a legjobb idővel döntőbe jutó, Kazanyban világbajnok ausztrál Seebohmra gondolunk, hanem például a rövidebb hátúszó számban Budapesten világcsúcsot úszó kanadai Masse-ra, az amerikai, junior világrekordot felállító Smithre, a másik amerikai, Kathleen Bakerre, de említhettük volna az elődöntőben óriási hajrát kivágó orosz Usztyinovát is.

Katinka jól kapta el a rajtot, az egyes pályán a nagy ellenfelei látókörén kívül haladhatott. Az első hossz után a harmadik helyen fordult, majd beleerősített, száz méternél már a második pozíció volt az övé. Még rátett egy lapáttal, mintha kötélen húzták volna, úgy haladt a vízben, 150 méternél már az első helyen állt. Az utolsó ötvenre azonban a hatalmas, nyugodt, de sűrű karcsapásokkal haladó Seebohm nagyon beleerősített, és befogta Katinkát. Végül ő ért elsőként a célba, 17 századdal Katinka előtt csapott a falra. A magyar lány önmagát felülmúlva, saját, tavaly felállított országos csúcsát több mint három tizeddel megjavítva lett második. Hatalmas teljesítmény volt!

A magyar közönség a 100 méter pillangó döntőjét is felfokozott hangulatban várta, ahol két magyarért, az e távon kétszeres világbajnoki ezüstérmes Cseh Lászlóért és Milák Kristófért izgult. Milák az 50 gyors döntőjében is érdekelt amerikai Dressel oldalán úszott, aki mellett ott volt a tegnap 4×200 gyorson aranyérmes brit Guy, de a mezőny tagja volt a rendkívül erős francia Metella, a szám olimpiai bajnoka, a szingapúri Schooling és az ausztrál Irvine is. Nem volt tehát egyszerű még jó helyezést sem elérni, hát még érmet.

A VÍZILABDA FINÁLÉ ESEMÉNYEIT ITT OLVASHATJA EL

Persze Dressel kemény fickó, félórával az után, hogy a férfi 50 gyorsúszást megnyerte, e versenyszámban is győzelmi reményekkel állt rajthoz. Ott lebeghetett a szeme előtt az is, hogy ha nyer, ő lett volna az első úszó a férfiak között, aki egyszerre szerzi meg a 100 gyors és a 100 pillangó aranyát. Végül így is lett, de addig még történt egy és más. A magyarok nem rajtoltak valami jól, de mindketten nagy elánnal vetették magukat a mezőny után. Az élen a fáradhatatlan Dressel haladt, és amikor a falhoz értek Milák a hatodik, Cseh az utolsó helyen állt. Ezután mindkét magyar begyújtotta a rakétáit, mentek, mint a veszedelem, Milák tűnt gyorsabbnak, aki sorra hagyta maga mögött ellenfeleit, és végül bombameglepetésre Dressel mögött másodikként ért célba.

Eredménye egyben ismét új junior világcsúcs (a selejtezők során már kétszer rekordot döntött). Dressel 4 századra megközelítette Michael Phelps kozmikus, 2009-ben, Rómában felállított világcsúcsától. Igaza lett Cseh Lászlónak, aki azt mondta: mindenképpen 51 másodperc alá kell kerülnie, hogy legyen esélye egy jó helyezésre. Nos, sikerült neki, 50.92-vel csapott a célba, ami ebben a hihetetlenül erős mezőnyben (az olimpiai bajnok csupán harmadik lett) az ötödik helyre volt elég.

fina milak harmas

A női 800 gyors fináléjában Kapás Boglárka állt rajthoz. Nehéz kitalálni, mi hajtja Katie Ledeckyt, hiszen annyi aranyérmet nyert már – amúgy nem túl hosszú – pályafutása során, hogy nehéz összeszámolni. Ilyen motivációt jelenthetett számára, hogy ő lett volna az első úszó, aki háromszor is első helyen végez ebben a számot. Kapás Boglárka esetében már könnyebb volt megválaszolni az fentebb citált kérdés, hiszen ő lehetett volna az első magyar, aki érmet nyer e számban. És ha ez nem lett volna elég, ott ült, mit ült, tombolt tízezer magyar a lelátón neki szurkolva.

Boglárka ennek megfelelően igyekezett is becsülettel, próbálta mellette úszó spanyol Mireia Belmontéval haladni, a két amerikai és kínai Li gyorsan ellépett a mezőny többi részétől. A kialakult sorrend csak akkor változott, amikor háromszáznál Bogi megpróbálta lerázni a spanyolt. Egy ideig úgy tűnt sikerül, de aztán Belmonte visszaelőzött, és a későbbiekben csak a távolság változott közöttük olykor. Kapás végül négy másodpercet javított selejtezős idején, és pontszerző helyen ért célba.

A férfi 50 hát középdöntőjében állt rajthoz Bohus Richárd, aki nagyszerű úszással jutott a legjobb tizenhat közé. Itt is megjavította a selejtezős eredményét, a döntőről 4, az országos csúcstól 6 századdal le-, illetve elmaradva a 10. helyen fejezte be a versenyt.

A vegyes 4×100 méteres gyorsváltót először két éve, a kazanyi világbajnokságon rendezték meg, ahol az amerikaiak világcsúccsal nyerték a számot a hollandok (akik egyben a regnáló Európa-bajnokok) és kanadaiak előtt. A magyar váltó délelőtt kiváló versenyzéssel a negyedik legjobb idővel került a döntőbe. Ráadásként délelőtt Kozma Dominik első emberként ismét megjavította az országos csúcsot. A délelőtti futamhoz képest egy helyen cserélt a magyar csapat, Németh helyett Bohus Richárd került a váltóba. A két fiú egyaránt a második helyen váltott, Jakabos a harmadikon. Verrasztó Evelinre maradt a nehéz feladat, hogy megtartsa az előkelő pozíciót. Megtett mindent, de ez csupán a pontszerző hely eléréséhez volt elgendő, ami így is nagyszerű teljesítmény! Ahogy Dresselé is, aki ebben a váltóban is úszott, így három aranyat nyert egy nap alatt. Elsőként a világbajnokságok történetében!

A női 50 méter pillangó döntőjében a svéd Sarah Sjöström fél testhosszal verte a mezőnyt; a harmadik helyen az egyiptomi Osman végzett, aki Kazanyban még csak ötödik volt. Nem sokkal később Sjöström újra rajthoz állt, és ha már ott volt, alkotott egy nagyot: a 100 méter után az 50 méter gyors világcsúcsát is megjavította a középdöntő második futamában. Miből lehet ez az ember?

Eredmények

Női 50 m pillangó
1. Sarah Sjöström (Svédország), 24.60
2. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia), 25.38
3. Farida Osman (Egyiptom), 25.39

Férfi 50 m gyors
1. Caeleb Remel Dressel (Egyesült Államok), 21.15
2. Bruno Fratus (Brazília), 21.27
3. Benjamin Proud (Nagy-Britannia), 21.43

Női 200 m hát
1. Emily Seebohm (Ausztrália), 2:05.68
2. HOSSZÚ KATINKA, 2:05.85, ORSZÁGOS CSÚCS
3. Kathleen Baker (Egyesült Államok), 2:06.48

Férfi 100 m pillangó
1. Caeleb Remel Dressel (Egyesült Államok), 49.86
2. MILÁK KRISTÓF, 50.62, JUNIOR VILÁGCSÚCS, ORSZÁGOS CSÚCS
3. Joseph Schooling (Szingapúr) és James Guy (Nagy-Britannia), 50.83

5. CSEH LÁSZLÓ, 50.92

Női 800 m gyors
1. Katie Ledecky (Egyesült Államok), 8:12.68
2. Li Bing-jie (Kína), 8:15.46
3. Leah Smith (Egyesült Államok), 8:17.22

5. KAPÁS BOGLÁRKA, 8:24.41

Vegyes 4×100 m gyorsváltó
1. Egyesült Államok, 3:19.60, WR
2. Hollandia 3:21.81
3. Kanada, 3:23.55

6. MAGYARORSZÁG, 3: 25.02

Vízilabda, férfiak

3, helyért
Szerbia-Görögország 11-8

Döntő
Magyarország-Horvátország 6-8

1. Horvátország
2. Magyarország
3. Szerbia
4. Görögország

Óriás-toronyugrás, nők, 20 m
1. Rhiannan Iffland (Ausztrália)
2. Adriana Jimenez (Mexikó)
3. Jana Neszciarjava (Fehéroroszország)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top