Close

Magabiztosan úsztak a magyar favoritok

rajtko

 

Esélyeseink magabiztosan jutottak be a délutáni középdöntőkbe a budapesti 17. FINA úszó világbajnokságon, 1500 méteren úszó lányaink pedig egyaránt döntőbe kerültek. Este Hosszú Katinka győzelméért szoríthatunk, és vízilabdás hölgyek is összecsapnak Kanadával az elődöntőbe jutásért.

A délelőtti selejtezők első számában, a női 100 méteres hátúszásban rögtön érdekeltek voltunk, az e távon (is) olimpiai bajnok, Hosszú Katinka révén. Versenyzőnk saját futamában olyan sebességgel haladt, mint egy hajócsavar hajtotta volna, a második helyezett kínai Chenre 1 másodpercet vert (58.80) rá. Jó lesz azonban figyelnie a középdöntőben és majd remélhetőleg a fináléban, mert az utána következő selejtezőben a kanadai Masse még nála is jobb eredményt ért el (58.62), és mindkét ausztrál úszót, Seebohmot és Barrattot is maga mögé utasította.

A férfiak 100 méteres hátúszása során Balog Gábor igyekezett kivívni a délutáni középdöntőbe kerülést. Sportolónk kiválóan rajtolt, a fordulónál még az ötödik helyen haladt, ám hiába hajrázott, nem sikerült ezt a pozíciót megtartania és hetedik lett. Eredménye (54.88) kissé elmaradt nevezési idejétől, s így nem folytathatja a versenyt, a 21. helyen zárt.

A TEGNAPI DÖNTŐK ÖSSZEFOGLALÓJA ERRE A LINKRE KATTINTVA OLVASHATÓ

A hölgyek 100 méteres mellúszása egykor különösen kedves volt számunkra, hiszen e távon Kovács Ági „szállította” rendszeresen az aranyérmeket Európa-bajnokságokról. Most Sztankovics Anna ugrott a vízbe a továbbjutás reményében, aki jól rajtolt, igyekezett a mellette úszó olasz Castiglionira tapadni. A fordulóig tudta is vele tartani a tempót, 75 méter után azonban elfogyott az ereje, s végül 1:08.66-al csak egy úszót tudott megelőzni. Mivel hátravolt még két futam, nem reménykedhettünk továbbjutásban, Anna a 25. helyen végzett. Amit Julija Jefimova művelt saját futamában, arra kevés jelző akad: féltávnál még a nyolcadik helyen fordult, ám utána begyújtotta a rakétákat, és elsőként érkezett a célba. Hatalmas verseny lesz még ebben a számban.

A vasárnapi 4×100 méteres gyorsváltó döntőjében csodálatos teljesítményt nyújtott Kozma Dominik, aki kétszer javította meg az egyéni 100 méter rekordját nyitóemberként. Most a 200 méteres gyorsúszásban harcolt a legjobb sprinterekkel, rajta kívül Bernek Péter is ott volt a mezőnyben. Kozma remekül rajtolt, sikerült tartania a lépést az élmezőnnyel, és harmadikként csapott a falra, 1:46.83-as ideje magabiztos továbbjutást ért. Bernek ellenben rosszul startolt, és ennek itta is a levét, mert már az első fordulónál is csupán hetedik volt, később végig a mezőny végén haladt. Ideje 1:47.79, ami a 25. helyhez lett elég.

A női 1500 méter selejtezőjéből azonnal a döntőbe lehetett kerülni, e céllal állt rajtkőre Kapás Boglárka és Késely Ajna is. A lányok futamában az elején a kanadai Anderson igyekezett lerázni a nála jobb idővel rendelkező úszókat, de csak 200 méterig vezette a mezőnyt, akkor az olasz Quadarella utolérte. Az olaszra a mieink és a kínai Hou is igyekezett tapadni. A négyes mind inkább ellépett a többiektől, a két magyar közül úgy tűnt. Kapás diktálta a tempót, húzva magával Késelyt, karcsapásnyi távolságban az olasz és a kínai mögött. A táv feléig tartott Késely ereje, egyre inkább leszakadt a vezető triótól. Kapás sem csinált presztízskérdést a futamgyőzelemből, 16:09.60-as ideje bőven elég volt a fináléhoz. Késelyért izgulhattunk, hogy az ő 16:20.98 perces eredménye elég lesz-e a döntőhöz. Elég lett, nyolcadikként ő is bejutott a fináléba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top