Close

Megnyílt a Művészetek Völgye

muvvolgykapolcs

Idén nyáron 27 éve, hogy a Balaton felvidék szórt falui összefogtak, hogy egy ember léptékű igazi vidéki fesztivált szervezzenek. Azóta a Művészetek Völgye híre országon és határon is túljutott. Tavaly 200 ezer látogatót fogadtak a tíz nap alatt, idén még ennél is magasabb látogatottságra számítanak. Több mint ezer előadó, 27 programhelyszín, 40 eseményhelyszín, 3 faluban. Jár majd a Csigabusz és ismét lesz belépőért véradás program, valamint nagy hangsúlyt kap a Művészetek Zöldje, Fenntartható völgy ökológiai program is.

Ahogy sajtótájékoztatójukon elmondták a szervezők, az összművészetiség jegyében a lehető legszélesebb kulturális palettával készültek, reményeik szerint mindenki megtalálja majd a számára igazán értékes csemegét. Koncertek, színházi előadások, irodalmi estek, gyermek- és közösségi programok, interaktív játékok és megnyitott falusi udvarok és porták várják az érdeklődőket. Fellép Földes László Hobo, Palya Bea, Malek Andrea, Nagy Ervin – csak pár név a több, mint ezer fellépő közül. A Völgy legnagyobb befogadókészségű helyszínén, a Nagyon Balaton Panoráma Színpadon a legnevesebb hazai könnyűzenei előadók, valamint két világhírű francia zenekar, a Nouvelle Vague és a Deluxe, valamint az amerikai Pink Martini szórakoztatja a közönséget. A hazai fellépők között ott lesz Fábián Juli & Zoohacker, a 30Y, a Hiperkarma, az Anna and the Barbies, a Quimby, az Irie Maffia, a Kiscsillag, a Csík zenekar, Péterfy Bori & Loveband, Hobo, a Vad Fruttik, a Magashegyi Underground, Szabó Balázs Bandája, az Ivan and the Parazol, a Pál Utcai Fiúk és a Budapest Bar. A Cseh Tamás Program jóvoltából megvalósuló Elevenkertben pedig többek között a Belau, a Pluto, az Antonia Vai Band és a Kistehén koncerteznek. A völgybe érkezik a fesztivál ideje alatt a Katona József Színház, az Újszínház, az Orlai Produkció, a Tünet Együttes, a Jurányi Ház és a kaposvári Csiky Gergely Színház egy-egy előadással. A Momentán Társulat idén is saját udvarban várja a játszani, töprengeni, hallgatni, jókat nevetni vágyókat. A társulat főhősei Ganxsta Zolee, Kepes András és Dolák-Saly Róbert lesznek. Idén hetedik alkalommal várja a Kaláka Versudvar a látogatókat, és szintén több éves hagyományra tekint vissza a Tilos Rádió portája is, ahol a rádió dj-i és műsorvezetői szórakoztatják a hallgatóságot. Harcsa Veronika udvarában reggelente jógával indul a nap, esténként pedig megfordulnak a magyar jazz legjelesebb képviselői, külföldi sztárvendégek és  dj-k. Szirtes Edina Mókus udvarában többek között a Maladype Színház előadásait élvezhetik a látogatók. A Völgy egyik legszebb helyszínét, az ikonikus Gástya-árkot idén Kőbánya önkormányzata tölti meg élettel: ebben az évben Kőbánya Polgármesteri Hivatalának vezetése és a Kőbányai Zenei Stúdió közösen létrehozott színpadán a zene kapja a főszerepet, így esténként hangot adnak a fiatal tehetségeknek és a rock legendáknak is. A klasszikus zene és opera helyszíne a vigántpetendi Papageno Klasszik, valamint a kapolcsi római katolikus templom lesz, ahol a nagynevű hazai és külföldi előadók mellett fiatal Virtuózok várják a klasszikus zene szerelmeseit.

kapolcsterkepmuvvolgy

Taliándörögdön a Nemzeti Szín-Tér fogadja a látogatókat, a Nemzeti Színház repertoárján lévő előadásokból, valamint a társulathoz kötődő fiatal művészek produkcióiból összeállított színes programjaikkal. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói szintén Taliándörögdre hozzák el legizgalmasabb előadásaikat. A Mozgásudvarban a tánc, az önismeret, az alkotás, az improvizáció és a testtudatosság kap főszerepet. 

A szervezők folytatják a korábban megkezdett hagyományt, és idén is törekednek a fenntarthatóság hangsúlyozására. A Művészetek Zöldje udvarában számos zöld szervezet változatos programmal, előadásokkal, túrákkal, játékokkal várja a látogatókat. A Teremtésvédelmi Udvarban pedig arra keresik a választ, hogyan válhatunk felelősen gondolkodó, a természettel harmóniában élő, önfenntartó emberré.

A fesztivál alatt ezúttal is szelektíven gyűjtjik a hulladékot, a látogatók számára elérhető telekocsi-szolgáltatás, és  a települések között idén is közlekedik a Csigabusz amit Völgykarszalaggal természetesen idén is ingyenesen vehető igénybe. Ahogy az elmúlt években, úgy most is lesz véradás, a Veszprém Megyei Vöröskereszttel közösen, és aki a helyszínen vért ad, napijegyet kap. Tavaly ebben a völgyi akcióban 3375 liter vért adtak összesen a völgylátogatók, ami 2253 megmentett életet jelentett.

veradaskapolcs01

( Művészetek Völgye – kép a tavalyi véradásról. fotó: MTI )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top