Close

Földrengés az Égei tengeren

foldrengesegeitenger

 

 

Földrengés rázta meg az égei-tenger partvidékét az éjjel. Ketten meghaltak, többen megsérültek. 

A Richter-skála szerinti 6,7-es erősségű földrengés Törökországhoz közeli görög szigeteket rázta meg. Egy török és egy svéd turista meghalt, sokan megsérültek, komoly károk keletkeztek. A rengés epicentruma a törökországi Bodrum városától 10 kilométerre délre, Kósz görög szigettől 16 kilométerre keletre-északkeletre volt a tengeren, tíz kilométeres mélységben.

foldrengestoroikorszag

Ródosz szigetéről egy helikopter fedélzetén hatfős mentőalakulat indult, hogy segítsen az ottani munkálatokban. Károkat és sérülteket Kósz szigetéről jelentettek. Ketten akkor haltak meg, amikor rengésektől rájuk omlott egy fal. Egy harmadik  turista megsérült, mert pánikba esett és kiugrott szállodája első emeleti teraszáról. Rajta kívül még még harmincan sérültek meg. A helyi tűzoltók három embert mentettek ki a romok alól. A mentőalakulatok még túlélők után kutatnak. A parti őrség beszámolója szerint a város kikötője is megrongálódott és egy úton lévő kompnak most nincs hol kikötnie. 

Jorgosz Kiricisz, a sziget polgármestere a helyi rádiónak elmondta, hogy Kosz városában károk keletkeztek, de a sziget többi részén nincs nagyobb gond. A megrongálódott házak többsége régen épült, amikor még nem vezették be a földrengésekre vonatkozó új építészeti előírásokat.

egeitengerfoldrenges002

Törökországban is érzeték a rengéseket. A török katasztrófavédelmi tisztviselők szerint a rengés 6,3-as erősségű volt, amelyet Mugla város térségében, valamint környékén is észleltek és hatalmas pánikot okozott. Hetvenen fordultak orvosi segítségért Bodrum kórházaiban. Külön gondot okozott, hogy a helyi mobiltelefon-szolgáltatás túlterheltség miatt akadozott. A Bodrumtól 6 kilométerre nyugatra fekvő Bitez üdülőhelyen ugyancsak érezték a rengést, az emberek itt is kiszaladtak az utcákra félelmükben, mert attól tartottak, összeomlanak az épületek. Két utórengés is volt. A helyi szálloda vendégei ezután visszatértek szobájukba, hogy magukhoz vegyék személyes tárgyaikat és a szabadban töltsék az éjszakát. Sokan matracokból, lepedőkből hevenyészett fekvőhelyeket alakítottak ki a környékén

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top