Close

Pontszerző helyen Rasovszky Kristóf

hosszutav

  

Óriási csata után dőlt el a férfiak 10 kilométeres nyíltvízi versenye, amelyben a magyarok is kiválóan szerepeltek, s Rasovszky Kristóf megszerezte a magyar csapat első világbajnoki pontjait. A számot az olimpiai bajnok holland Weertman nyerte.

A 2012-es londoni olimpia és Risztov Éva bajnoki címe óta nekünk magyaroknak is igen kedves az úszás nyíltvízi változata. Úszóink már eddig is szépen helytálltak, ma újabb szép eredményben bíztunk. Mert a kemény menetek csak ezután következnek. Az 5 kilométeres táv sokaknak a fő száma, másoknak csak bemelegítést jelentette. Mint például a magyarok egyik reménységének, Rasovszky Kristófnak. Azért a legrövidebb táv győztese, a francia Marc-Antoine Olivier ott volt a mezőnyben.

A versenyzőknek egy 2,5 kilométeres pályán kellett haladniuk a Balaton vizében, vagyis a 10 kilométeres távon négy „kört”. Az idézőjel indokolt, hiszen inkább egy elnyújtott ellipszisre hasonlít a balatonfüredi pálya. A hangosbemondó figyelmeztette a nézőket, óvakodjanak az erős napfénytől, nem hiába, hatalmas volt a hőség. Persze a vízben más megpróbáltatások, a táv és a taktikus, kiválóan felkészült versenytársak vártak az úszókra.

Ha megemlékeztünk arról, hogy a budapesti helyszínek, milyen pompás környezetben találhatók, mindenképpen meg kell említeni a füredi pálya adottságait is. Hiszen a Tagore-sértány vagy a Tihanyi-félsziget nem mindennapi díszletül szolgál a versenyek során. Hatvanöt versenyző állt fel a rajvonalra. Megdöbbentő csönd ereszkedett a start előtti pillanatokban a Balaton partjára, majd rajtjelre két sorozatban ugrottak a sportolók a vízbe.

Aki elől úszik, annak kell ”törni” a vizet, nem mindegy tehát, ki halad elől, ki úszhat a másik farvizén, utóbbi esetben könnyebb a haladás. A víztörést az első körben meglepetésre az osztrák Brandl vállalta, a magyar reménység Rasovszky az élmezőnnyel tartott. Amikor a lelátó elé ért a mezőny, zúgott is a „magyarok, magyarok” buzdítás. a magyar tapadt az elől haladó trióra, egy kör után a negyedik volt.

Talán nem is gondolnánk, de ahogy az autók a földúton, úgy a versenyzők is hagynak nyonot maguk után a vízben a vízben A második kört még mindig Brandl vezette végig, ám mivel a magyar versenyző tapadt rá, s ő menet közben frissített, az osztrák és a brit Burnell viszont a célnál, az osztrák lemaradt. A magyar nagyon jól helyezkedve az ötödik helyen haladt át az időmérőponton. A tempó igen erős volt, nagyjából olyan sebességgel haladtak az úszók, mint két éve a kazanyi világbajnokságon. Ez sokaknak már erős iram volt, több versenyző akár egy kilométerrel is lemaradt még a középmezőnytől is.

A harmadik körben kiderült, hogy nemcsak a frissítő miatt csúszott vissza az osztrák úszó, a második időmérőnél már csak a 46. volt. Szerencsére a magyarok tartották a vezető csoporttal a lépést. Hatalmas taktikai küzdelem folyt az élen, egy darabig a német Muffels vezetett, ám az 5 kilométeren győztes Olivier robbantott, és az olimpiai bronzérmes az élre állt. Nagyon jól tartotta vele a lépést a junior korosztályban világbajnok Rasovszky, aki a francia mögött haladt. Sőt, amikor a nézőtér elé értek, a magyar fiú bátran az élre állt.

Előbb azonban a francia vette vissza tőle a vezetést, majd a kazanyi világbajnok amerikai Wilimovsky is megelőzte.
A magyar fiú a harmadik helyen haladt, de közvetlen mögötte úszott a riói olimpiai bajnok holland Weertman, valamint Burnell is konokul tapadt az élmezőnyre.

Óriási csata dúlt az élen, és mikor az amerikai és a francia már talán elkönyvelte, hogy kettejük között dől el az elsőség, a holland kilőtt, mint a puskagolyó. Óriási sprinttel elsőként csapott a célba, Wilimovsky és Olivier előtt. A magyar az ötödik helyen haladt át a célvonalon, a másik magyar versenyző, Székelyi a 21. lett.

Este a Hajós Alfréd uszodában újabb magyar gálaelőadásnak tapsolhattak a lelkes magyar szurkollók: a női válogatottunk átgázolt a franciákon. Ugyanakkor a java csak most következik e sportágban is, mert mit sem ér a két eddigi fényes győzelem, ha a hollandokat csütörtökön nem sikerül legyőznünk. Abban az esetben ugyanis kegyetlen ágra kerülne a magyar váalogatott. 

Szinkronúszásban a Kiss Szofi, Schwarcz Anett páros sajnos csupán 20. lett a párosok szabadprogramjának selejtezőjében, ahogy a műugróknál sem jutott a fináléba Kormos Villó toronyugrásban. 

Eredmények

Nyíltvízi úszás, férfiak, 10 km
1. Ferry Weertman (Hollandia)
2. Jordan Wilimovsky (Egyesült Államok)
3. Marc-Antoine Olivier (Franciaország)

5. Rasovszky Kristóf

21. Székelyi Dániel

Szinkronúszás, csapat technikai program
1. Oroszország
2. Kína
3. Japán

Műugrás, 3 m/10 m csapatverseny
1. Laura Marino, Matthieu Rosset (Franciaország)
2. Viviana del Ángel Peniche, Rommel Pacheco Marrufo (Mexikó)
3. Krysta Palmer, David Dinsmore (Egyesült Államok)

Vízilabda, nők
Magyarország-Franciaország 24-5 (7-0, 7-2, 6-3, 4-0)
Hajós Alfréd uszoda: 7000 néző
Gólszerző: Keszthelyi 4, Antal, 4, Bujka 4, Szilágyi 2, Takács 2, Tóth 2, Czigány 2, Gurisatti 1, Szűcs 1, Illés 1, Csabai 1, illetve Millot 2, Ad. Sacre 1, Au. Sacre 1, Bavhelier 1.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top